20 Temmuz 2013

Prophets of Science Fiction e07:

Robert Heinlein

--- spoiler ---

.Robert Heinlein adlı bir yazar abimiz, modern bilim kurgunun babası olarak tanıttı anlatıcılardan bir tanesi. öyle diyorlarsa öyledir herhalde, tutup okuyacak halimiz yok hehe. starship troopers adlı filmin de yazarıymış kendisi. film dandirik idi bana göre, üstüne bir sürü tartışma da olmuş. propaganda demelerine güldüm, üstelik faşizmdir askeriye meselelerinin abartılmasıdır falan hepsi söyleniyor. yine de filmden bir sürü bir şey çıkartmışlar.

.daha sonra abimiz hipilerden etkilenerek tam tersi istikamette marslı birinin insanlar arasındaki olaylarını falan yazmış. özgürlük meseleleridir, toplumun algıları meselesidir bunlara değinmiş. bilimin ilerlemesinin özgürlük üzerinde etkisi gibi çok mühim bir konuya girmiş ta o zamanlar.

.daha sonra yine dönemin uzay yarışında ki önceki meseleler hep zaten soğuk savaşın bok yemesiyle olan mevzular idi, bu sefer de benzeri şekilde uzay yarışı meselesinde aya yerleşmek hatta mahkumları oraya götürmek gibi bir düşünce ile gelmiş. suyu nerden bulacağız diyenlere de ayda buz var demiş. sonra da buzu keşfetmişler. 

.dondurularak geleceğe gitme meselesinde de bir roman yazmış kendileri, bu konuda da çalışmalar sürüyor. ilk bu adamın kafasından mı çıkmış? yoksa olan bir şey üzerine mi yazmış bu mevzuda anlayamadım. ilk ise, tebrik etmek gerekir.

.internet üzerine dokundurmalı bir romanında ilerde bilginin bu kadar hızlı dağılması yüzünden kişisel özgürlüklerin sıkıntıya gireceğinden dem vurmuş. adamı bilimsel geliştirme projelerine falan mı ne çağırıyorlarmış. kafa zehir herhalde ya da sadece yazar değil herhalde. araştırmak lazım ya şimdi uykusuz uykusuz bakamadım. saygılarımızı sunuyoruz robert heinlein abimize de.

--- spoiler ---