22 Temmuz 2013

Alien Encounters s01e01:

The Message

genelde sondaki yazılara bakmam ama bu sefer bir türk ismi gözüme çarptı, emre şahin diye biri belgeselin yapımcıları arasında görünüyor. görsel efektler kısmında da türk ekip var gibi görünüyor. tabi işin ne kadarını yapmışlar bilmiyorum ama görmek garip oldu. belgesel dört adet bölümden oluşuyor gibi görünüyor. ikişer bölümden iki sezon. uzaylılardan ilk mesaj alınması ve devamı ile ilgili beyin fırtınası şeklinde ilerliyor. meselelere oturaklı baktıklarını söyleyebilirim. çok fazla fantastik bir şey yok, haliyle net cevaplar da verecek halleri yok. konusunun meraklısına hitap ediyor gibi, belki biraz canlandırmaların özel hayatları falan fazladan olmuş olabilir.

--- spoiler ---

.seti uzayda akıllı varlık arayan bir kurum, ismini duyduydum da şu ekran koruyucu ile buna destek meselesini duymadıydım. adamlar güzel düşünmüş, senaryoyu da bunun üzerine kurmuş. tabi şimdi ekran koruyucu bulduğu zaman kişinin kendisine mi haber veriyor? yoksa merkeze mi bildiriyor diye bakmak lazım. hala geçerli bir şeyse bir ara deneyeyim bakalım neymiş.

.neyse işte bir tane masum kullanıcı sinyali tespit ediyor ve olaylar başlıyor. tabi mantık olarak önce binlerce yıl öteden gelen sinyaller olması gerektiği ve çok gelişmiş olmaları gerektiğinden bahsediyorlar ama sonra yakında olduklarını söylüyorlar. oraları karıştırmışlar.

.insanların toplam sinyalinin 100 yıllık mesafede olması meselesi hep ilgi çekici geliyor bana bundan ötesi için yok hükmündeyiz, benzeri durumların olması mümkün ama işte bir gün eğer sinyal alırsak bizden gelişmiş bir ırk olacağından da bu anlamda bir şüphe yok. orası da ilginç.

.uzaylı kardeşlerimizden alınan mesajın fibonacci sayısı vasıtası ile şifrelendiği ortaya çıkıyor ve çözülüyor, buradan da ileri teknolojiye sahip oldukları anlaşılıyor. insanlar kendi meşreplerine göre tepki veriyor. korumacı sakallı dedemiz silahına davranıyor taburalardan da neyse şimdiden söylemeyeyim ne olacağını...

.ses dalgaları içinde harita gönderme fikri orjinal geldi, yıldızların seslerinden tanımlama ve geldikleri yeri bu şekilde ifade etme güzel fikir. belki cidden de mümkün olabilecek bir fikir çünkü diğer iletişm araçları bir yana ses dalgaları bir yana. tabi mesajın bu anlamda çözülmesi daha büyük sorun ama yine de iyi fikir.

--- spoiler ---