29 Haziran 2013

Through the Wormhole s03e02:

Is There a Superior Race?

--- spoiler ---

.üstün bir insan ırkı var mıdır? diye sordular da cevaplar pek yok idi bu sefer. yandan, ortadan, sağdan, soldan dolandılar. bir tane zeka testi ortalaması çalışması var imiş. ırklar arası zekada yahudiler başı çekiyor buna göre, beyazların ortalaması siyahlardan yüksek. asyalılar da yüksek. sonra bunu paraya pula, çevreye bağlayan açıklamalar geliyor. belki diyor testi yapan da beyaz idi, bu beyazın ölçüsü falan. laflara gel...

.köpek zekası ile karşılaştırmak da garip idi. bölüm toptan bir garip ya. bir vakit sonra dna'lardaki çeşitlilik ile bu sonuca ulaşacak mıyız diyorlar idi. köpeklerin dna'sı kendine özgü idi bu konuda. insan o kadar çeşitlenebilecek mi? kendi dna'sına aykırı olmayacak mı bu durum? bu mevzuya hiç girmediler.

.ama evrim süreciyle değil de yapay olarak dna ile oynayıp daha zeki hale getirileceğini söyleyen tipler de var idi. eh bilim kurguya giriyor bu aşamada. olmaz değil ama o kadar da basit değil.

.son kısımda da beyinleri birleştirme, arı kovanı gibi bir mantıktan yola çıkıp sosyal medyaya geldiler. yok artık daha neler? bu şekilde kapasite artırılıyor mu yani cidden? tabi tam olarak şimdiki hali değilse bile verilerin toparlanması ve yayılması bakımından hadi belki bir ihtimal diyelim. birlikte bir iş yapma ve daha ötesi birlikte yaratım süreci için söylenen laflara katılmamak da mümkün değil.

.sonuç itibari ile bölüm pek bir sonuç vermeyen, pek bir cevap vermeyen bölüm idi. bazı laflar çok iddialı bazı laflar da çok kaypak idi. bir sürü araştırma ırk ile zeka bağlantısı olduğunu ortaya koymuş gibi. sadece dış görünüş değil de beynin işleyişine bile etki ettiğini düşünüyorlar.

.üstelik evrimin yakın zamanında insan dna'sının %1'nin değiştiği düşünülür iken %7'sinin değiştiğini keşfetmişler. bu da göç ve çevre ile ırklar arası farklılıkların olduğu anlamına geliyor. yersen?

--- spoiler ---