4 Haziran 2013

Through the Wormhole s02e05:

Is There a Sixth Sense?

--- spoiler ---

.altıncı his var mıdır? sorusundan girdi, bilinçten çıktı. ordan kollektif bilince ve oradan geleceği bilmeye ya da gelecekten bilgi gelmesine geldik. ışığın yayılması denkleminin çözümü ve anti maddenin zamanda terse hareket etmesinden de bir bağlama çektiler. hayli karmaşık anlatım ama çok enteresan bilgiler verdiler. enteresan deneylerin sonucu.

.ilki manyetik etkilerden arındırılmış bir deneyde, benzer manyetik etki ile benzer şeyleri gördüğünü söyleyen deneklerin olması idi. ayrı odadalar, kafalarına manyetik aparat takıyorlar. bir oda karanlık, diğerinde hafiften ışık yakıyorlar. diğer taraf fark ediyor. garip geldi, bu şekilde dünyanın manyetik alanı içinde yüzen manyetik alanlı beyinlerin etkileşime girebileceği sonucuna varıyorlar. biri baktığı zaman fark etmek de buna giriyor imiş.

.rastgele rakam üreten cihaz üzerinde insanların tahmini etki ediyor imiş. aklım almadı bunu? nasıl olabilir açıklamadılar ama sonuçları üzerinden deney yapmışlar. bu rastgele üretim devresine yine insan beyninin bir etkisi mi varmış? bilemedim. yaptıkları deney bu cihazlardan dünyanın her yerine koymak ve önemli olaylarda sapmaların olup olmayacağını ölçmek, 11 eylül saldırısında böyle bir sapma olmuş. bilmem ne kadar sağlıklıdır artık.

.olaylar olmadan görme meselesinde, bir takım resimleri görmeden önce tepki verdiklerini tespit etmişler, bunu da altıncı hisse bağlıyorlar. tabi ortada yine çok net bir şey yok.

.kuantum mekaniğinden yola çıkıp kollektif bilinç meselesinde de bilinç araştırmaları yapan zatın açıklamaları enteresan idi. varoluşçuluk felsefesinin fiziksel açıklaması gibi bir şey herhalde. bilincin kuantum düzeyinde varoluşu şekillendirmesini tüm hayata yayıyorlar anladığım kadarıyla ve bizi devamlı algılayan bir evrensel bilinç olduğu için canlıyızdır yaşıyoruzdur diyorlar. burdan hep allaha yol var tabi.

.sonuçta net bir şey diyebiliyor muyuz? görmenin beyinde aldığı farklı yolları olduğu ve bunun yüzünden görmeyenlerin de bir nevi gördüğü sonucuna varıyoruz. eldeki en somut bilgi bu herhalde. pek ilginç

--- spoiler ---