8 Haziran 2013

Known Universe s02e03:

Space Storms

--- spoiler ---

.uzay fırtınalarına girdiler şişko ve sakallılar, uzun sakallılar. telgraflar patlamış güneş fırtınasında, adam gülüyor. ulan senin başına gelse de gülecek miydin? hehe... tamamen tekrar niteliğinde bir bölüm idi. hem genel bilgileri tekrar hem önceki bölümlerini tekrar. pek bir şaşırtıcı bilgi alamadık, boş beleş idi yani.

.üstelik büyük kısmı yine sadece dünya üzerindeki fırtınaları anlatmak ile geçti, kıyas olsun falan diyorlar ama ne bileyim madem space storms diyorsun, uzaydaki fırtınaları anlat doğru düzgün.

.neptün üzerindeki fırtına (siyah nokta) saatte bin kilometre kızında imiş. jupiter üzerindeki fırtına (kırmızı nokta) sekiz yüz kilometre imiş. ha bak ilginç deney dersek belki yüksek hızda hava ile tahta kesme ve tavuk parçalama işi yapmalarını diyebiliriz. tabi bu salak deneylerini beğeneceğim de aklıma gelmezdi ya neyse işte.

.daha sonra titanın hava durumu ki az önce izlemiştik benzer şeyleri başka bir belgeselde, yok güneşine yakın başka bir gezegenin hava durumu (taş ve metal yağması) falan filan derken...

.güneş patlamaları ile bitirdiler meseleyi, şimdi yine başka bir belgeselde güneş patlamalarından korunmak için basit bir yalıtımın işe yaradığını söylemişlerdi. neden bunu yaygınlaştırmıyorlar madem ya da uydulara neden bundan kaplamamışlar anlamak zor. belki ben yanlış anlamış olabilirim diyeceğim ama ne bileyim bilemedim. tesla bobini ve yalıtım ile ilgili bir belgesel idi sanırım. neyse çok merak edersem araştırırım sonra.

--- spoiler ---