7 Haziran 2013

A Traveller's Guide To The Planets s01e02:

Saturn

--- spoiler ---

.satürne yolculuk edersek klavuzluk ettiler bizlere. orda olsam şunu yapardım bunu yapardım demelerine kıl oluyorum ya yapacak bir şey yok. belgesel serisini öyle yapmışlar. satürnün halkasında olsan ne anlayabilecektin acaba? normal bir astreodi kuşağından ne kadar farklı olabilirdi acaba? tamam kocaman gezegen var ama yine de abartıyorlar gibi geliyor.

.satürn hakkında pek bir şey bilmediklerinin belgeseli olmuş. günü ne kadar zamanda tamamlıyor onu bile bilemiyorlar ama işte gönderdikler bir uzay aracı ile bin tane belgesel yapabiliyorlar. etinden sütünden hesabı.

.en acayip uydusu tabi titan, kendi atmosferi var bir kere, su donmuş kaya hatta granit gibi, metandan nehirleri var. sıvı halde metan, yeryüzü şekilleri falan derken pek acayip bir yer hakkaten. tabi orada nasıl hayat olacak, metanı seven bakteriler falan olacak falan filan. bir de radyasyon meselesine hiç girmediler? yok mudur yani? yoksa engelleniyor mudur? sadece doğal kaynaklar hesabına ağızlarını sulandıran bir uydu kendisi.

.diğer uydusu Enceladus, güney kutbundan su fışkırtıyor imiş. gidip olabildiğince bunu ölçmeye de çalışmışlar. yaşam için gerekli malzemelerin hepsine sahip diyorlar. e yani oraya gidip de var mı yok mu? bir bakıversenize madem. tabi kolay işler değil ama sıcak su mevzusu tekrardan iyi bir bilgi oldu diyelim.

.satürnün bilinen 47 tane uydusu varmış ama iki tanesini gördük. diğerleri hakkında pek bir bilgileri yok herhalde, varsa da yoksa da halkaları hakkında bla bla ettiler o kadar. biraz noktsan bir belgesel serisi ya idare ediyoruz işte.

--- spoiler ---