28 Haziran 2013

Beyond The Cosmos e04:

Multiverse

--- spoiler ---

.yüz yıl içinde kanıtlanabilir diyorlar, kanıtlanana kadar da paralel evrenlerin meleklerin mekanı olduğunu düşünebiliriz anlamı çıkıyor. diğer tarafta açıklayan başka teori yok iken bunca saçma sapan işi bir mantık ile izah eden teorilerin birleştiği ortak noktadır diyorlar. hepsi paralel evren olmak durumunda diyorlar.

.aslında bölümde demediler ama yerçekiminin neden bu kadar zayıf bir kuvvet olduğu meselesi de buna girmeli idi. ha karanlik enerji neden bu kadar zayıf ve dengesi bu kadar hassas meselesinden yaklaştılar. kısmen benzer şeyler idi. tabi tüm evrenlere yayılmıştır da ondan demiyorlar ama bizim evrenimize böylesi nasipmiş demeye getiriyorlar. sonsuz sayıda ihtimal olduğu için içlerinden biri bu şekilde oluşmuş diyorlar. daha yüksek bir karanlık enerji ile her şey birleşemeden dağılır. daha düşüğü ile her şey içe çöker gibi bir şey dediler. artık onların yalancısıyım.

.bir tane eskiden tesisatçılık yapmış bir teorik fizikçi vardı. pek oturaklı konuşuyor ama ismi aklımda kalmadı. genişleme teorisini bulan amcam aklımda kaldı, kaçtır görüyorum onu not edeyim. alan guth adlı şahsiyet. parçacıkların ilk zamandaki hallerine güzel bakışlar atmış. yer itimi diye bir şey bulmuş. nasıl bir şeyse artık. her şeyi birbirinden uzaklaştıran ve çok kuvvetli bir şey imiş. bunun teorisinden yola çıkarak başka bir eleman da genişlemenin bitmeyen bir süreç olduğu dolayısıyla paralel evrenlerin sürekli olmak zorunda olduğunu ortaya atmış.

.işler karışık tabi... milyon tane teori var ama kimin ne dediği belli değil. önceden inananı pek yok iken şimdi her teori buraya çıkıyor. biraz hani matematik ile oynarken neye niyet edersen onu bulursun hesabı gibi bir şey.

sicim teorisinin de desteklediği bir durum. bu teori de sadece matematik formülü iken hop her şeyi açıklayan teori haline getiriyor. tesisatçı fizikçimiz de farklı açıklamaları güzelleştirmiş. aslında 1 yanında 500 sıfır olayı güzel bir şey hakkaten. bu kadar varyasyonu var demek gibi bir şey. ama saçma sapan bir şey de olabilir.

.fazladan boyut meseleleri ya da açıklanan her mevzuya hızlıca temelden giriş yapmaları belgeselin başarısı diyorum. genelde hep tekrar ama güzel ve toparlayıcı bir kısa açıklamalar yapıyorlar.

.sınırlı sayıda parçacık ile oluşacak çeşitliğin de sınırlı olacağını söylüyorlar. bu da sonsuz sayıdaki paralel evren ihtimali için bizden birden çok olduğu anlamına geliyor imiş. sınırlı sayıda mı peki parçacıklar? o kısma emin miyiz onu bilemedim ben, doğrusunu teorik fizikçiler bilir artık. biz onlara inandık ya da bizonlara...

--- spoiler ---