13 Nisan 2013

Known Universe s03e03:

Most Powerful Stars

--- spoiler ---

.iyi güzel hoş da, karadelikler yıldız mı arkadaşım? en güçlü yıldızlar diye bölüm yapıp karadeliğe dönmek mantıksız geldi. ha tamam yıldız patlayınca falan oluyor anladık ama yine de kabul değil. üstelik en sıcağının en küçümenciğinde olduğuna ne demeli? allahın atomaltı düzeyde gerçekleşen karadelikleri en sıcakları imiş, en nerde yıldız?

.hiç olmamış yani, iki üç patlamala çatlama yapalım. bir iki dandik deneyle süsleyelim derken böyle bir bölüm yapmışlar ha demişimdir, görüntüler güzel ama içerik vahim gerçekten.

.tabi en büyük yıldız konusunda da anlaşsalar iyi olacaktı ya neyse en azından güneş sistemine uyarlamaları hoş oldu. o kadar büyüğü de varmış bak sen allahın işine, tabi ne işe yarıyorsa artık kim bilir.

.bundan gerisi, nötron yıldızıdır, magnetardır falan diye gitti. süpernovaların şeklide hafiften ilginç idi ama ilk defa duyduğum tek bilgi şu güneş rüzgarlarının bir süre sonra daha sıcak hale geliyor olmasıydı. şimdi güneş sisteminin çeperleri daha mı sıcak oluyor yani diye düşündürdüler ama cevap vermediler. belli ki daha sıcak değil ama başka bir etken vardır o vakit.

--- spoiler ---