27 Mart 2013

Through the Wormhole s01e05:

How Did We Get Here?

eskiden bir ara izlemeye başlamıştım. altyazılar çok yetersiz, yenisi çıkar diye bıraktıydım öyle ama çıkmamış. şimdi tv'de denk geldikçe izleyeyim bari diyorum. aslında kararsız da kaldım sıradan izlemek ile izlememek arasında ama olmazsa sonra indirip kalan bölümleri tamamlarım. morgan freeman emmi sunumunu yapıyor. sesini pek duyamıyoruz ama triplerini görüyoruz. bölümler ilginç sorular ve cevaplar şeklinde gidiyor. izlenir bir belgesel serisi gibi duruyor. hayal kırıklığı yaratırlarsa haber ederim.

--- spoiler ---

.yaşamın dünyaya nasıl geldiği ya da nasıl ortaya çıktığı konusunu ele aldılar bölümde. dünya üzerinde mi oluşmuş yoksa başka yerden mi gelmiş? bu mevzular aslında devamlı tekrar ediliyor. en çok kuyruklu yıldız ile yaşamın taşındığı ihtimali üzerinde duruyorlar tabi ama diğer taraftan dünyanın ilk zamanlarının koşulları ile rna'nın yarısını yapabilmeyi başarmışlar.

.bu neviden bilgide sadece amino asit yapılabildiği hatta yıldız tozu dedikleri kuyruklu yıldızdan örnek aldıkları çalışmada da sadece amino asit buldukları gibi bilgiler var idi. buna ek rna'yı da yapabileceklerini düşünüyor bu arkadaşlar. bundan sonra çorap söküğü gibi gelmiş mi yani? 

.bunun için zamanlar uymuyor dedi bir tanesi, madem kendi kendine oluştu neden başından beri oluşmadı diyor eleman. koşullar mı uygun değilmiş? yoksa işte bu noktada uzaydan mı gelmiş. ha marstan gelmiş demek bir şeyi çözmüyor, mars da dünya gibi bir yer imiş işte. madem ordan gelmişse neden burda da olmasın? o biraz saçma bir açıklama.

.arsenik olayında geri adım atılmış idi, bu bölüm yapıldığı zaman arsenik üzerine çalışmaların yapıldığı dönem sanırım. daha ortada bir şey yok ama dnasına arseniği katan canlı varsa falan diyor sonraki çalışmaları gösterir gibi... bundan sonra öyle bir keşif haberi yapıp sonra bunun fos çıkması gibi olaylar olacak. sonuç olarak yaşam ağacı tek koldan görünüyor hala dünya üzerinde. dna'sında fosfor kullanıyor bütün canlılar. arseniğe dayanıklı bakteriler de var orası ayrı.

--- spoiler ---