31 Mart 2013

Known Universe s03e01:

Surviving Outer Space

--- spoiler ---

.uzayda sürekli yaşamak zorunda kalınırsa insan vücuduna ne olur sorusunun cevabını aradılar bu bölümde. sonunda mümkünatı yok ama umudumuz var diye bitirdiler. ilerde bir çözüm bulacaklarmış inşallah bu öldürücü koşullara.

.basınç, radyasyon, sıcaklık ve yer çekimi meseleleri var. hepsine ayrı ayrı girdiler. en acayibi yer çekiminin vücudu şekillendirmiş olması. normal tabi ama ayda mesela insanın omurlarının arası açılıyor imiş. iç organlar havaya kalkıyor imiş. bir sürü değişiklik.

.yer çekimsiz sıçış bile ne zor imiş. sıçmayı göstermediler tabi ama uzay mekiği tuvaletini ve tuvalet eğitimini gördük. hayli karışık adamlar sıçmak için bile zeka arıyor hehe. bir de çok afedersin dübürü doğru yere yerleştirmek için kamera koymuşlar eğitim tuvaletine. bu ne lan demeye kalmadan eğer kaykık oturur isen üstün başın bok olur arkadaş deyiverdiler.

.o kadar zor ortamda ne için yaşayacağız diye de düşünmüyor değil insan. bu neyin sevdası arkadaş... üstüne hava basıncı var mesela, ha bunu giysilerle falan aşıyorlar ama yine de giysiyle mi doğduk? dünya benzeri gezegen haricinde uzun vaadeli uzay gemisinde yaşamak için çok uzun yol var... yapay yer çekimi falan hikaye gibi...

.daha uzaydaki radyasyonu bile tam olarak nasıl engelleyeceklerini bilmiyorlar... iş zor, üstelik yer çekimini sorununu halletmeden üremek de imkansız görünüyor. gidip gidip neslini tüketecek bunlar yani. evli çiftler uzaya gitmişler ve özel tulumlar varmış diye şapur şupur anlatıp. benim uzayda sevişen arkadaşım yok diye bitirmesi de komik idi. şişko sakallı emmiye de selam ederim yine pek zeki olmayan bir deney yaptılar. bizim anlamamız için herhalde.

--- spoiler ---