6 Mart 2013

Known Universe s02e04:

Final Frontiers

tvden denk geldikçe izlediydim bölümlerini şimdi tekrardan denk geldiklerimden izleyip yazayım diyorum. popüler bilim anlatacağız diye baya karikatürize ediyorlar ama yine de hoş bir belgesel serisi idi. çok daha iyi belgesellerin altyazıları eksik olduğu düşünülür ise bunun altyazısını beklememek lazım herhalde. denk geldiği kadar işte, düzenli bir bölüm sıralaması olmayacak malesef...

imdb'deki bölüm sıralamasında hata var gibi. belki değişmiştir, belki nat geo tv kendi kafasına göre takılıyordur bilmiyorum ama bulduğum en doğru sıralama şurdan, sezon ve bölüm numaralarını buna göre yazarım artık.

--- spoiler ---

.okyanus diplerinde, sıcak bacaların yardımı ile yaşayan canlıların keşfini titaniği keşfeden tip mi yapmış? öyle anladım ilk, tabi bakış açısını değiştiriyor büyük keşif olduğunu düşünebiliriz. benzer şekilde enerji-ısı kaynağı ve sıvı olan her yerde canlı olabilir muhabbeti ile yirmi bölüm döndürdüyorlar ya hepsi burdan çıkmış işte.

.genel bir sınır muhabbeti döndürdüler bölümde, başlangıcın sınırı, evrenin sınırı. sevgili ayşe teyze rolündeki bilim insanı yokluktan bir şey olmaz bunun açıklaması olmalı lan çıkışı yaptı mesela. büyük patlama öncesi olaylardan çoklu evren modeline ve m teorisine hafiften dokundurmalar ile geçtiler.

.suyun nasıl geldiği meselesinden bahsettiler biraz. astreoidlerin suyu taşığı ve kaba hesap ile çarpan astreoid ile su miktarının ölçüştüğü gibi bilgiler var idi. tabi çarpma testini yapan sakallı bilim insanı da pek muzır bir amcaya benziyor idi.

.evrenin sınırlarının aklın hayalin almayacağı gibi bir mantıkla da bitişi yaptılar. alacak ama zamanla mı dediler yoksa bilemedim, ben öyle yorumlayayım bari. tabi böyle önemli mevzuları tek cümle ile geçip mesela denizaltıların neden yuvarlak olduğunu düşündünüz mü? ahanda yumırta, benim kaslı arkadaşım gel sen sık şu yumırtayı da kır? aha sıkıyorum da kıramadım, benim de yumurtalarım var höö... gibi bir dialog olmasa da iyi ama yapıyorlar işte çok eğlenceliler yapacak bir şey yok.

--- spoiler ---