10 Mart 2013

Dark Matters: Twisted But True s02e02:

Resurrection Row, Operation Brainwash, Rabid Roulette

yine tv'den başka bir belgesel serisi. denk geldikçe izlerim ve yazarım. bir kere fringe'dan walter bishop'ı (john noble) görünce bir sempati duymadım desem yalan olur. ikincisi teması güzel. bilim insanlarının sınırı geçtikleri zamanki halleri. şan şöhret için ya da fazla hırslı oldukları için yoldan çıktıkları durumların belgeseli. belki biraz zorlama konular olabilir gibi ama yine de ilgi çekici olduğu kesin.

bölüm numaralarında imdb'de problem var gibi görünüyor wiki'ye göre düzelttim tekrardan. sinir bozucu bir şey. imdb'ye güvenim de sarsıldı iyice bak şimdi.

--- spoiler ---

.hemen bölümden sondan başlayarak örnek vereyim. kuduz aşısını bulan ya da ilk geliştiren zat louis Pasteur, bölümde çılgın bilim adamı olarak tanıtılıyor ama sonunda başarılı olmuş. oha tam bu noktada bilgileri kontrol ettim. vikipedi bilgileri ile örtüşmüyor anlatılanlar. hangisi yalan a... şimdi hehe? neyse bölümde anlatılan, kuduz aşısından önce köpekler üzerinde deney yaptığını söyleyerek çocuğa aşıları yaptığı şeklinde idi. hatta getirilen çocuk doktoru da aşıları vurdurmak için idi.

.ne çocuğun ne de ısıran köpeklerin kuduz olduğu garanti değil idi ama aşılar yapıları itibari ile içinde kuduz virüsünü taşıdığı ve hatta son aşının %100 kuduz yapıcı bir etkisi olduğundan bahsediyorlar idi. viki'de tam tersi söylenmiş. adam nasıl olsa başarılı oldu bari namı mı lekelenmesin demişler bilemedim. discovery science daha güvenilir sanki?

.neyse bundan önceki mesele çılgın bir psikiyatristin nobel ödülü uğruna insanları delirtmesi, hafızalarını darma dağan etmesi meselesi idi. adam uyuşturucu dahil her türden yatıştırıcı verip kaygılarının tersine sesler dinletiyor. elektroşok yapıyor, yalıtıyor falan. delirtmiş zaten, bir kaçının da fazla silmiş hafızayı bebekliklerine dönmüşler. beyin yıkayacağım derken sıçmış batırmış yani.

.ilk hikaye de ölü diriltme yapan bir tip. köpekler üzerinde deney yaptığı için allah belasını versin diyoruz. maymun falan harcasa yine o kadar koymaz da köpek ne? neden köpek? öldükten kısa bir süre sonra tekrar canlandırma aşamaları için yararlı çalışmalar yapmış. filmi falan da vardı bunun ya neyse idam mahkumu bir tip ile uğraşıyor falan. öyle çılgın bilim adamı rolünü fazla kasarak oynamış canlandırma oyuncuları.

--- spoiler ---