22 Mayıs 2012

sgu stargate universe s01e01-02:

Air: Part 1, Air: Part 2

diğer stargate serilerine göre kamera sallantılı çekim olayına geçilmiş, tipler ve olaylar biraz daha gerçekçi falan yapılmaya çalışılmış. aletler falanda öyle görünüyor mesela ilk defa toplam 16. sezon oldu, bu seride ellerine yağ bulaşmış insan görüyorum. 

bsg`de tam tersiydi bu mesele. universe bu anlamda iki serinin arasında bir seri gibi olmuş. ilk izlenimlerim böyle. yani bir sürü soru işaretleri ile başlattılar tabi, bunlar haricinde güzel. iki sezon sürecek ve hikayeler yarım kalacak herhalde ama yine de izlenir. 

--- spoiler --- 

.neden dünyayı çevirmediler a... diye sorunun cevabı yok herhalde. raş amca açıkladı (kendisi once upon a time`ın mr. gold`u) daha önce de öyle bir şey olmuştu ama dünyayı yutacak stargate patlaması neden gemiyi yutmadı ne bileyim. gezegen patladı falan karadelik oluşmamıştır tamam ama ne bileyim riskten mi bahsedildi yani sadece. zorlama bir durum yani neyse. 

.dokuzuncu sembol meselesi de zorlama gibi geldi, zaten sekizinci sembol farklı galaksiyi çevirmek için idi. dokuz ne oluyor tam açıkladılar mı? açıkladılarsa bile ben tam anlamadım, açıklansa bile a... zaten farklı galaksi haricinde bir yere gitmiyorlar ki. ha hareketli bir gemi ise tamam ama yine de zorlama a... 

.hiperuzay yerini ftl`e bırakmış gibi, bu da çok manalı gelmedi. açıklarlar herhalde bir şekilde. konuların ortaya çıkışı ve kurgusu pek hoş değildi özellikle ilk kısmın, sonra gemide işler gelişince fena olmadı. geliştireceklerdir de tabi. 

.elimizde hırslı, az manyak, az vicdanlı bir biliminsanı raş var, bir de bilgisayar kurdu, oyun manyağı şişko elay var ki bu karakter de herhalde izleyen kitle için özel seçilmiş bir tip ne bileyim pek ısınamadım ama yapacak bir şey yok. diğer stargate serilerine göre nerdeyse raş harici çok iyi bir karakteri yok denebilir. geçiş için zaten sg-1`dan oniyıl, kartır ve denyılı az az gördük. 

.hikayeler de böyle başladı işte, bir günlük hayatta kalacakları bir gemiyi adam etmeye çalışıyorlar. bu kadimlerin gemisi, insansız bir araç, araştırma falan yapıyor. milyarlarca ışık yılı uzaklara gitmiş durumdalar. şimdi de ilk iki bölüm sonu, uygun bir gezegene geldiler ve olaylar başladı. 

--- spoiler ---