1 Ekim 2018

manifest s01e01:

Pilot

dizilerin sezonları açılmadan bira tane daha yeni dizi gömdük. bir tane bölümü varmış ama devamı gelir. ilgi çekici, akıcı bir dizi. daha önce yayınlanan başka dizilere benzetmişler, benim izlediğim bir diziye benzetemedim ama uçakta kaybolan yolcular, zaman kayması ve özel güçler ekseninde hikaye yapacak gibiler. bunları ne oranda karıştırdıkları mühim. bir de polisiye mi yapacaklar? esas karakterlerden biri dedektif olacaksa öyle olabilir ama bir sürü karakter var. her bölüm bir olay çözmeye indirgerlerlerse o iş kötü olur. en azından ben pek haz etmem. bundan fazlasının olması gerektiğini uçağın tüm yolcularının aynı yere toplanması ile anlamış bulunduk. patlama görüntüleri biraz yapay, uçak sahnesi falan da o kadar iyi değildi. dünya çapında bir olay ama tabii o kadar geniş tutamamışlar. kaybolan malezya uçağı bu şekil bulunsa ortalık karışır.

--- spoiler ---

.hemen konuya giriyorlar, on dakikaya tüm dizinin gizem mevzusu ortaya çıkıyor. sonra yapacakları bir sürü olay vardır diye insan bekliyor. esas kadın oyuncunun sesinden dinleterek başlıyorlar. normal bir aile ama abisinin çocuğu kansermiş, ona çare arıyorlar. diğerleri arasında iyilik sağlık, bir de nişanlısı falan varmış işte.

.uçak sırasında beklerken avantajlı bir uçak bilgisi açıklanıyor. ona binmek için bir kısmı ayrılıyor. yolculuk sırasında türbülans diyorlar ama bir acayip işler oluyor. kimsenin burnu kanamıyor. sadece doktor karakterinin kanser araştırması yaptığı bilgisayar kırılıyor. derken varacakları yere ulaşıyorlar ama kuleyle ilgili sıkıntı çıkıyor. özel önlemlerle uçaktan iniyorlar. 

.pat diye de açıklıyorlar. zenci bir araştırmacı keltoş kardeşimiz, beş yıldır yoktunuz diyor. uçak havada beş yıl geçirmiş. kimse yaşlanmamış. dünya zamanına göre, diğerlerine göre hepsi beş yıl ortadan kaybolmuş. ölmüş sanmışlar falan filan işte.

.bilimsel bir açıklamaya girişecekler mi bilemiyorum? özel bir güç dediler, en son araştırılmasını istemiyor diyerek tüm yolcuları bir arada toplayıp uçağı patlattı. kendini gösterdi nerdeyse. dizi özel bir uzaylı gücüne, başka bir varlığa mı geçecek onu bilemiyoruz.

.nişanlı polis kadıncağız, nişanlısını kaybetmiş, en iyi arkadaşı ile evlenmiş. annesi üzüntünden ölmüş. kanser araştırmalarında ilerlenme sağlanmış. doktor kadının araştırmasını ilerletmişler. araştırmayı nasıl gönderdi, onu çok anlayamadık.

.6 ay ömrü kalan çocuğun yaşama ihtimali var, hepsini buna bağlıyor gibiler. çocuklar ses duymuyor galiba, onu aydınlatmadılar.

.bölümün ufak olayı, otobüse yavaşla demesiyle başlayan kendi sesini duyması. sadece polis kadının duyduğu sesi duyuyoruz. diğerlerini duyurmadılar ama hepsi duyuyor. abisi de duyuyor, ikisi birlikte köpekleri serbest bırak diye ses duydularını sandılar ama esas küçük kızları serbest bırak diyormuş. köpeklerden oraya geçen nedenselliği hesap etmiş mi? kim bu iyilik perisi özel güçlü arkadaş? bunlar hep gizem işte. bakalım nereye bağlayacaklar. bilim kurguya gitmeyeceği son sahneden belli oldu aslında.

--- spoiler ---