4 Mayıs 2018

one strange rock s01e06:

Escape

--- spoiler ---

.iyi güzel de baya bir umutsuz bölümdü. adamlar resmen dünya dışına çıkmayacağımızı anlattı ama diğer taraftan bunları yapacağız diyorlar. nasıl olacak ulan? zaten dünya dışında yaşamaya başlayınca insandan farklı bir şey olacaksın diyor.

.suyun dibinine dalmaya başlamış tipin gözleri değişiyor, üç dakika nefes tutuyor. direkt adapte olmuş, buradan yola çıkıyorlar ama bir yere kadar.

.esas muhabbet balinanın içindeki bakterilerden, insanın içindeki bakterilere, bakterilerin bir kısmını götürebileceğiz, bakteri dünyasında onlar olmadan ne olacak? onu da cevapsız bıraktılar, insan vücudunda bakteriler, insan hücresinden fazla mıymış? sanki biraz abarttılar ama bilemedim.

.giriş kısmında gök taşı muhabbetleri, kesin çarpacak ama ne zaman olacağı belli değil. dinozorlardan farkımız uzay programımız, burada bıyıklı abimiz nasa'ya gönderme yapıyor ama nasa mı kaldı artık spacex var.

.sadece yörüngede kalan tipler, uzayda bir vakit geçirmiş insanlar mahvolmuş, kaslar eriyor, kemikler eriyor. yerçekimsiz ortamda önce zaten mideler bulanıyor ve kusuyorlarmış, uzun süreli olacak iş değil. bunu anlattılar da durdular.

.radyasyon meselesi zaten acayip, çernobile bir yolculuk, radyasyona uyum sağlamış ve mutasyona uğramış böceklerden insanların da öyle olacağına gönderme pek olmadı. tabii yüklü parçacıkların gözlerden geçiş anlatımı güzeldi. her ne kadar beyin tümörü olabilirsem de keyif aldım diyebiliyorlar.

.güneş tutulmasını yakalayan pilotlar falan koymuşlar, harika görüntülerdi ama ne bileyim o kadar enterasan gelmedi. hareket halindeki gök cisimlerinden diğerine ulaşmak mermi ile mermiyi vurmaya benzer diyor. bıyıklı abimiz iyi diyor da hesabı kitabı var işte, gezegenlerin hızları kısa vaadede değişmiyor. o kadar da zor olmasa gerek.

.hataya yer yok demeye getiriyor, kaçırırlarsa hepsi ölür. uzayda hayatta kalmanın bir sürü zorluğu yerine bunlar da var. şimdi uzay dizileri izliyoruz alakası yok yani. her türlü dünya toprağından ötesinde var olamayıza geliyor, bunu anlattılar aslında ve bir bakıma hüzünlüydü.

--- spoiler ---