6 Nisan 2018

the terror s01e04:

Punished, as a Boy

--- spoiler ---

.gay adamı oğlan olarak cezalandırdılar. götüne kırbaç vurma olayıymış. topluca götünden kan alma olayı gibi gösterdiler. kırbaçlama da büyük bir hadise ama ne bileyim çok abarttılar. emre itaatsizlik yaptı ama yine de aslında kötü bir şey yapmadı.

.anlattığı hikaye doğru muydu? hayvan değil diyorlar, insan da değil diyorlar. bir şeyler var. pençeleri var ve çok kuvvetli. ne olduğu belli değil. kendi çapında bir gerginlik var ama korkuttuğu söylenemez.

.durduk yere güvertede gövdesi ve bacakları iki ayrı insandan gelmiş ceset buluyorlar. bu yaratık bunları korkutmak için mesajlar veriyor, küçük sürprizler yapıyor ama toplamda ne oluyor anlamış değiliz.

.eskimo kadın bir şeyler anlatırsa daha ilginç olabilir. goodsir arkadaş onla iletişim kurmaya çalıştı. ingilizce falan öğretecek herhalde. kendi memleketleri ve beyefendi olmalarından bahsetti. geçit arıyorlarmış, ekonomi içinmiş. tarihsel olarak bu yaşanmış herhalde ama böyle yaşanmamıştır.

.ingilterede john'un karısı ve yeğeni (kendisi ikinci kaptanın yavuklusu imiş) denizciliğin önde gelenlerine kurtarma görevi için baskı yapıyorlar. iki yıllık erzakları olduğundan buna uygun bir vakitte kurtarma seferi düzenleyeceklerini söylüyorlar. bir şey olmuyor. zaten gitseler de neyi kurtaracaklar? nasıl ulaşacaklar ki?

.ikinci kaptanımız francis devamlı içiyor, bir halta derman olmuyor. en büyük olayı bir sıkıntılar döndüğünü fark edip beylik silahını hemen alıp güverteye koşması idi. eskimo kadını kurtardı ve kırbaç cezalarına hükmetti. öyle durduk yere kırbaçlayacaklarını düşündürmemişlerdi ama gay oğlana iyi oldu. oğlan gibi cezalandırıldı.

.bir de kafa tası açık bir arkadaş güverteye geldi, hala canlı diyorlardı ama yaratık getirmiş olabilir. yaratığın derdi ne bilmiyoruz, geçidi koruyor olabilir. onların toprakları olabilir. hepsi öldürdükleri adam ile ortaya çıktı. belki onların koruyucusu idi. hikayeye ne katacaklar orasını belli değil. denizci tiplerin hepsi aynı gibi. arada asker olanlar durumundan memnun değil. terror gemisi de parçalanacak, on kişi hariç herkes gemiden ayrılmak istiyor. böyle bir durum var işte.

--- spoiler ---