21 Nisan 2018

one strange rock s01e03:

Shield

--- spoiler ---

.güneşin dünyaya zarar vermesini engelleyici kalkanlardan bahsetmek istemişler. şimdi bakıldığı zaman enterasan ama hayatın kaynağı olan bu büyük dostumuz için neden kalkana ihtiyaç duyuyoruz ki? orasını anlamak zor. her şey çok büyük ölçekte, biz bu büyük ölçekte çok küçüğüz ama hepsi gelmiş toplanmış bizim için uygun olmuş. böyle bakınca da ayrı bir anlamsız oluyor. bu kadar küçükken bu kadar mühim olmak.

.mars meselesiyle geliyoruz, önce dünyanın bir manyetik alanı var. çekirdeği sağlam içi dönüyor kaynıyor ve zararlı partikülleri eleyecek bir katman oluşturuyor. devasa bir katman, diğer çizimler gibi yapay yapmamışlar, bulutsu bir katman olarak göstermişler. güzeldi.

.aurora meslesi de harikaydı. dünya dışındaki görüntüsü gerçek görüntüsü ise hakketten inanılmaz ama hala bir anlam bulamıyorum.

.ardından mor ötesi ışınlardan koruyacak katman olarak ozon tabakası. kendisi oksijenin bir formu, havada oksijen olduğu vakit atmosferin üst katmanında oluşuyormuş. bu anlamda çok özel bir şey değil ama hayatımızı ona borçluyuz. ozona zararlı gazlar yüzünden incelmesi sonrası dünyada bunu yasaklayan uygulamalar ile tekrar düzelmiş, en azından bu güzel haberi daha önce de aldıydık, tekrardan bir planör arkadaşın yardımı ile teyit etmiş oldular. yine görüntüler bir harikaydı. insanın içini açıyor resmen.

.sonra sıcaklık meselesi var, dünya ısınıyor muhabbetine girdiler. buralar bilindik şeylerdi. belki ozon gibi bunu da düzeltiriz diyor ama süreç öyle gitmiyor gibi. nereye varacaksa artık.

.dünyanın iklimlendirme elemanı yağmurlarmış. bunu bilmiyordum mesela. yağmur damlaları karbondioksiti içine hapsedip okyanus tabanına yolluyormuş. buzlar için benzer şeyleri söylüyorlardı sanırım. buzlar eridiğinde karbondiyoksit çıkıyordu. benzer bir durum olabilir. neyse güzel bilgiler, harika görüntülerle izlemesi keyifliydi.

.will smith aralara salak saçma yorumlarla geldi. sonunda kahvesi ve kahve rengi iki köpeği ile muhabbete devam etti. gereksiz bir seçim olmuş ama ses getirsin diye yapmışlar, alıştıkça güzel gelir herhalde. hala şaka gibi geliyor, bilimi bu kara kafalıdan mı öğreneceğizdir?

--- spoiler ---