29 Aralık 2017

black mirror s04e01:

USS Callister

--- spoiler ---

.yeni sezona bol aksiyonlu daha az mesajlı girdiler. aslında izlemesi daha kolay, pek akıcı hoş vakit geçirtici oldu. ilkin sıkıcı gibi olacaktı. standart sanal dünya hikayesi gibi başlattılar, sonra durumlar değişti.

.adamlar ilkin kötü adama acıttılar, sonra kötü adamlığın sınırlarını genişlettiler. tiksindirdiler, değişik hallere soktular. başarılı bir senaryo, iyi düşünmüşler. uzay gemisi görüntüsü hariç de güzel çekmişler.

.sanal dünya oyun şirketi ile başladılar. bir tane şirketin sahibi, bir tane de şirketin beyni var. oyunu kodlayan eleman, gerçek dünyada ezik eleman. diğerleri resmen süründürüyor elemanı, kötü davranıyorlar, itiyorlar kakıyorlar, dalga geçiyorlar. böyle bir durum. kendi şirketinde böyle bir muamele baya bir kin biriktirir insanda. bir taraftan hak veriyorsun yani.

.diğer taraftan bu ezik eleman gerçek dünyada kimseyle hesaplaşmıyor, durumunu geliştirmek için bir şey yapmıyor. bir ineğin yapması gerekeni yapıyor. alıyor bunların dna'larını sanal dünyaya aktarıyor ve orada eziyor. yok artık böyle de bir hayal yani.

.tabii dna ile anıların aktarımı biraz zorlama, yaş aktarımı falan da aynı şekilde. tüm yaşanılanların dna'ya yazıldığı anlamına gelir ki öyle bir şey duymadım. başka şekilde bunu da tamamlayabilirlerdi ama o kadar uzatmayalım demiş olabilirler. bir taraftan da geçmiş yaşantılar ve işte fotolarının olduğu cloud sisteminin şifresini alması mümkün olmazdı. ondan da girmemiş olabilirler. neyse bu çekinceyi koymak lazım, gerisi tamam.

.neyse işte etkileşimde olduğu herkesi space fleet dediği bir özel oyun modunun içine almış. uzay yolunun adını kullanamamışlar ya da kullanmak istememişler. hepsinin bilinci yerinde, durumu kavramışlar. cinsel organları yok. ahlaki bir sistemde tanrı olan esas coder'ın dileklerini yerin getiriyorlar. özgür iradeleri var ama tüm irade esas kötüde. baktığın zaman süper plan.

.bir kaç olay yapmışlar öyle kendi başlarına takılıyorlar. en sinir olduğu elemanı masa gibi kullanıyor. eziyor da büzüyor da fark etmiyor. bir gün ofise yeni kız geliyor, bu elamana hayran bir tip. kodlarını pek beğenmiş ama gerçek dünyada hiç şansı olmadığından onun da içtiği kahveden dna'sını alarak uzay gemisine getiriyor. olaylar da böyle başlıyor.

.diğerleri vazgeçmiş zaten deneyen yok, koddan anlayan biri olarak bu yeni  gelen tip bir iki planla çıkıp geliyor. oyunun menülerine ulaşıyor kendine sms atıyor ama gerçek dünyada adamın kulağına gittiği için zenci karıyı böceğe çeviriyor.

.tüm güç ondadır muhabbetini de kısa tutuyorlar aslında, şirketteki ortağının çocuğunun dna'sını alıp onunla eziyet etmesi hakkaten çok abartıydı. adam sırf bu adamı sindirmek için böyle bir şey yapmış. o yüzden sonu hak etmiş.

.derken yama yüklemesi sırasında kara delik oluştuğunu fark ediyorlar. tabii iki ayrı evren, birisi offline nasıl böyle bir şey olur dersek ona da çok laf edemiyoruz. bunlar planla çıkageliyorlar.

.gerçek dünyadaki yeni kıza fotoğraflardan şantaj yapıp dna'larını geri alıyorlar. aslında adamın beyni kızardığı için gerek de kalmıyor ama pizzacı gerilimi güzeldi. daha sonra oyaladıkları esas kötü fark edene kadar kara deliğe doğru yol alıyorlar, arkadan bu mekikle geliyor ama yetişemiyor. artık son anda kara deliğe atlıyorlar ve yamanın güvenlik duvarı ile özel mod ayarları siliniyor, online olan oyuna bağlanıyorlar. esas kötü kendi kurduğu evrende yama yüzünden silinip beyni yanıyor ve öyle bitiyor.

.son kısımda da oyun sever ergenlere taşlama yapmışlar. takas ya da savaş muhabbetinden kaçıp gidiyorlar. kendi çaplarında bir uzay yolu serüveni başlıyor. buradan bir dizi bile çıkar yani öyle bir hikaye.

--- spoiler ---