28 Haziran 2017

genius s01e09:

Chapter Nine

--- spoiler ---

.siyasi olaylar ve kişisel meselelerle harcadılar bölümü. ağırlığı bir türlü ayarlayamadılar. bilimsel meseleler arka planda kaldı. kuantum karışıklığı, garip hareket mareket meselelerinde kuantumcu kardeşlerle kapışıyor ama çok kısa süreliğine, hala karşı çıkıyor. onları alt ettiğini düşünüyor ama einstein hata yapıyor.

.esas olay atom bombası meselesiydi. heisenberg adamın hasıymış. atom bombasını kasten yapmamış, yapılışını geciktirmiş. hitlerin elinde atom bombası olsa ortalık toz duman olurdu. bildiğin dünyaları kurtarmış, çılgın bir insanmış.

.onun atom bombası yapması ihtimaline karşılık bir suikastçi göndermişler, o da yapmayacağını anlayıp son anda öldürmekten vazgeçmiş. kuantumun mucidini bu şekil harcasalar üzücü olurdu.

.einstein dönemin amerikan başkanına atom bombası yapılması hususunda mektup yazmış. ilk karışmak istememiş ama sonra baskı yapmışlar o da yazmış, bir de takıldıkları bir denkleme yardım etmiş. en azından mektubu aldığını gösterdiler. hitler bomba yapacak diye bu da böyle yapmış. japonlara da bırakınca bombayı üzülüyor falan filan. zaten hepsi en başta ünlü denklemiyle ortaya çıkıyor. hadi ondan mesul değil ama diğer gidişata çok karışmamalıydı.

.ha hitler önce bulsa, tabii heisenberg ayak sürümese, bu durumda ne olacaktı? onu da hesap etmiş olmalı. artık günahı boynuna.

.diğer taraftan elsa öldü, dakkasında kadını unuttu. güya unutmuyormuş, seneler geçmiş üzerinden. hayattayken açık bir ilişki yaşıyorlarmış ama öldükten sonra onu aldatmak gibi gelmiş ama genç bir rus karıya aşık oldu. heykelini yapan adamın karısı, üstelik rus ajanıymış ama einstein'a aşık da olmuş. einstein da anlamış gibi gösterdiler ama çok da üzerine gitmediler.

.bir de bunun keltoş arkadaşını ülkeden çıkmaya zorladılar. adam hık diye gitti. o da yahudiymiş üstelik, onu fark etmemiştim. önceki lider için kimyasal silah yapmıştı. hitler barındırmadı, kimyasal silah yaptığı için de amerika almadı. filistine mi ne gitti, orada öldü. şaka gibiydi.

.einstein'ın pislik hocası tam hitlerci oldu, onu da bolca gösterdiler. hitler gittikten sonra n'aptım ben bakışı attı ama oho iş işten geçti gitti.

--- spoiler ---