8 Aralık 2016

mars s01e01:

Novo Mundo

national geographic uzay dizisi yapayım demiş. bütün olay teknik meseleler mi olacak şimdi? belgeselden hayat hikayelerine geçiş yapıp durmuşlar. dizinin bütün parasını da spacex vermiş olmalı. ilk bölümün yarısında adam konuştu resmen. belgesel kanalının dizi yayınlaması ve gerçek bilgiler ve planları kurgu olsa bile izlemek güzel olabilir ama olayın hikayesi olmayacak gibi geldi bana. oyuncular olarak sadece kumandanı tanıyoruz, gerisini avrupanın ücra köşelerinden toplamış gibiler. görüntüleri bir miktar hoş olabilir ama esas para gerektiren kısımları (iniş, kalkış gibi) es geçmişler. spacex'in hatalı patlayan roketlerini koymuşlar onun yerine, o kadar zarar ettik bari işe yarasın demişler. müzikleri falan sallama olmuş. yani altı bölüm ne olsa izlenir de ilk bölüm itibariyle pek bir beklentim yok diziden. hem mars diye de tutturmamak lazım, tek gezegene hapsolmuş hissediyor abiler...

--- spoiler ---

.adamların ufku geniş, dünyanın başına bir şey gelirse ne olacak diye apartopar marsa gitmişler, sene 2033. bir de 2016'de güncel spacex meseleleri ve hazırlık süreçlerini çekelim demişler. dikine iniştir, mars kolonisi için planlardır. şu an canlı kanlı bilim insanlarını göstermişler. kaku abimizi göremediğim için hayıflandım ama onun yerine bıyıklı zenci fizikçimizi gösterdiler, biraz duruldum.

.ekip var, hayat hikayeleri var. hepsi idealist, canları pahasına insanlığı marsa taşımak istiyorlar. neyse ki esas liderimizin konuşması fena değildi. ses tonu da fena değil. ilk bölümde ciğerini patlattı, öldürmeseler bari. diğer tipleri izlerken insan sıkıntıya düşüyor.

.zencisinden japonundan, sarışınından ve bir tane de düzünden çeşitli bilim insanı çeşnisi attırmışlar. kimin ne bildiği henüz tam belli değil. altlarına yazdılar alanlarını ama hepsini takip edemedim. vakti gelince öğreniriz.

.ilk bölüm konusu olarak mallığın önde gidenini yapalım demişler. planlanan yere inemiyorlar. abi daha siz bunu beremiyorsanız nasıl hayatta kalacaksınız? deli ediyorlar beni şimdi. sormak istiyorum, bir hata verdiği zaman iki tur daha atsalar yörüngede çok mu kötü olurdu? neden inişi iptal etmedi de aceleyle gidip hatayı düzeltmeye çalıştı.

.ha öyle olur diye bir şey sallayabilirler ama şimdiki halden daha kötüsü olabilir mi? merkez olarak kurdukları yere 75 km uzağa indiler ve oraya doğru gitmeleri gerekiyor. rusların 3d yazıcısının oraya mı gideceklermiş? kampın ucundaki yer sanırım, planlardan tam göremedim ama gemilerini bırakacaklar, araçla oraya gidecekler ve bir çözümünü bulacaklar yoksa havaları, suları, hiçbir şeyleri yok. bu durum içersinde abimizin ciğeri patlak. kan öksürüyor. bölüm öyle başladı. sonraki bölüm de bundan devam ederler herhalde.

--- spoiler ---