28 Kasım 2016

dirk gently's holistic detective agency s01e01:

Horizons

pek tatlı bir iş yapmışlar. ilk bölümü karman çorman ama ilgi çekici, bir kaç yerinde bastım kahkahayı. dizilerden o kadar çok adam toparlamışlar ki sayamadım. yan karakterler, ilk bölümde ölen karakterler hepsi başka dizilerde gördüğümüz adamlardan. yapımcı kimse basmış parayı herhalde. ufak rollerde oynayan tipler de çok iyi. esas roldeki eleman ingiliz tiplemesi, böyle olay çözümleri dr who'ya mı benzemiş? o diziyi izlemedim ama kısmen tahmin edebiliyorum. dirk gently diye ayrı bir ingiliz dizisi daha varmış. bütüncül dedektiflermiş bunlar, her şey birbiri ile bağlantılıdır kafasından polisiye yapalım demişler ama polisiyesi öyle tek bölüm dava çözümü şeklinde ilerlemeyecek gibi. her boka polisiye sokuyorlar ama sanki buna gitmiş gibi, bakalım göreceğiz artık. kurgusu da pek tatlı, müzikleri de öyle. kısa bir kesit esas eleman sevgili hobbit elijah wood oynuyor. wilfred gibi yanında arızalı bir tip var. adamı özel olarak seçiyorlar  herhalde.

--- spoiler ---

.bütüncül dedektiflik, sebep sonuç ilişkilerinin aslında o kadar da bağlı olmaması meselesini güzel birleştirebilirler. seri katilimiz var o da bilgece laflar ediyor. sarı ceketli dirk de benzer şeyler diyor. bunların hepsinin evreni farklı gibi duruyor.

.beyzbol sopalı tipler, hepsi continuum muydu neydi? oradan seçme oyuncular gibi, geldiler dirk'in enerjisini emdiler biraz. ya evren farklı ya başka bir şey artık göreceğiz.

.esas oğlan, otel görevlisi. baktığı odada acayip bir cinayet işleniyor. öldürülen kişi dirk'i tutmuş. işinden kovuluyor. kafadan sakat kız kardeşi için para gerekiyor. böyle bir ortamda evine çat diye giriyor. sen benim yardımcım olacaksın diyor ve bütüncül dedektiflik olayını anlatıyor.

.vurdumduymaz bir tip, o kadar komik değil ama alıştıkça komik gelir gibi, hafif abartı, ingilizlere o kadar da gülmesek mi ne yapsak? çok şımarmışlar.

.evine çat diye girdikten sonra olaylar gelişir, arızalı komşu da zaten tanıdık bir abimizdi. ilk bölümde harcadılar. sinirlenmesine güldüm mesela, silahı çıkartıp ateşleyip kendini kafadan vurup ölüyor.

.peşindeki polisler ve devlet örgütleri de harika. karşılaşmaları da güzeldi. özel birimden keskin nişancıya koptum. hedefe kitlenip duruyor. amiri de harika bir tip. hep tanıdık. fbi'daki tip de euraka'dan idi. hepsi polis rolü için mecburi oyuncular herhalde.

.kaş kaldırma meselesi de komiğime itti. polislerin hal tavırları da çok iyi. hepsi kalıcı karakterse bir sürü karakter var ama kötüsü yok nerdeyse.

.kelleleri dövmeli tipler de başka yerden gelmişler gibi. kedi yavrusunu arıyorlar. sanki bilgilerini ona yüklemişler gibi bir şey. kedi yavrusu dirk'de, bölüm sonunda bizim oğlanla yollarını ayırdılar gibi ama beklenmedik yerden para kazanacaksın. bütüncül dedektifliğin ödemesi böyle demeye getirdi. bunu gördüğü için işe devam edecek gibi duruyor.

.kız kardeş ile gitar davul ikilisi güzeldi. devamını getirirler diye umuyorum. artık dizilere güzelce katıyorlar bu işi. müzisyen karakterler istiyoruz. en azından eli enstrüman tutanlar olsun. tatlı oluyorlar.

--- spoiler ---