10 Ekim 2016

westworld s01e01:

The Original 

dizi başlarken bile dikkat ben çok kaliteliyim diyor. giriş müziği falan da çok tatlı. içindeki müzikler de öyleydi. en özellikli yeri nerdeyse müziği diyeceğim ama tasarımları da çok acayip. senaryoyu standart yapay zeka hikayesine bağlayabilirler. şu an ilk bölüm itibariyle nereye gittiği tam belli değil. büyük olasılıkla böyle bir durum olacak. zaten tek başına anthony hopkins abimizi oynatmışlar. bu bile yeter gibi. rolü ne olacak? her bölüm var mı? spoiler olmasın diye bakmadım. karakterlerin dramından çok genel hikayesinin ne olduğu ilgi çekici, bol karakter olduğundan hepsinin dramına boğacaklar gibi geliyor bana. o vakit izlemesi biraz sıkabilir. yine de her türlü izlenir bir dizi, sezon finalinde de bu fikri korumak istiyorum.

--- spoiler ---

.vahşi batı fantezisi yapalım demişler. bunun için robot üretmişler ama yapay zekaları ne kadar? filmin gizemi bu. anthony abimiz hülya görecekleri bir güncelleme atıyor ve olaylar buradan başlıyor. normal şartlarda hepsi robot, belirli senaryoları ufak doğaçlamalar ile oynuyorlar. misafirleri eğlendiriyorlar. robotlara ev sahibi diyorlar.

.bildiğin eğlence sektörü ama işte abimizin canı sıkılmış, eski robotlarla takılıyor. içerdeki baba karakteri bir fotoğraf görüp kendi bilincine ermeye çalışıyor. arada bozuluyor, eski karakterlerinden laflar söylüyor. adamı buzluğa kaldırıyorlar ama bir damla gözyaşı süzülüyor. buradan yapay zekanın kendini bilmesi hikayesi yapacak gibiler geliyor ama tam olarak öyle ilerlemedi hikaye.

.esas kızın da sinek öldürmesi ile bir miktar bilinçlendiğini anlıyoruz ama rolünü sürdürmek isteyecek herhalde. şimdi anthony abimiz bilinç istemiyorsa niye hülya attı bunlara? daha insani görünsün diye denebilir ama adam evrimin hatalar ile geliştiğinden dem vurarak artık tanrıyı oynamak istediğini anlatıyor.

.siyahlı abimizin olayını anlamadım. neden robotları kesip duruyor. kızılderilinin başında harita vardı. oradan tesise mi gidecek nedir? robotlara da işkence yapsan insansı olduğu vakit bu sapıklık olmuyor mu kardeş yahu? bu nasıl eğlence anlayışıdır.

.olayların tekrarını çok uzatırlar mı? hep aynı hikayeler olmuyor aslında ama yine de kabası aynı gibi. bir sürü karakter olduğundan hepsi aynı rolleri mi oynayacak? devamlı çıplak insan göstermek için de büyük mazeretleri var gibi ama ülen sen o kadar beden örmüşsün iki kazak giydiremiyor musun? biraz saçma olmuş o hadise, sonuçta insanla birebir aynı yani. neden çıplak geziyorlar ki? ne alaka yani?

.uzman karakteri, esas adam karakteri, hepsi filmlerde gördüğümüz tipler. iyi oturmuş gibiler ama işin başındaki kadın karakteri ve uyuz bir yardımcı tip de var. asker tipi de öyle bir miktar uyuz. çok fazla tip var. film gibi olsun istemişler herhalde. başlangıç bölüm bir saat on dakikaya yakındı.

--- spoiler ---