19 Ocak 2015

Through the Wormhole s05e10:

When Did Time Begin?

--- spoiler ---

.şu vakte kadarki en karışık bölümdü, ortam da pek sessiz olmayınca çok dikkatimi veremedim. kaçırdığım yerler çok oldu sanki, anladığım kadarıyla yazayım.

.en enterasan fikir resmin bütününde, tüm detayların hepsine bakabilseydik eğer zamanın olmadığını görürdük diyor abinin teki. bir anlamda tanrısal bir bakıştan  bahsediyor gibi geldi nerdeyse. tabi alakası yok ama bir anda çağrışım yaptı, ermiş bir abimiz gibiydi. bundan yola çıkarak zaman bizim kısıtlı algımızın ürünüdür diyor. yarım yamalak algılamıyor olmasak zaman geçme hissini deneyimleyemezmişiz. laflara bak boy boy...

.yetmiyor artırıyor, zaman geçme hissini deneyimleme nedeni sıcaklıktır diyor. sıcaklık artınca düzensizlik artar, düzensizlikten düzene geçiş de bizde bir zaman hissiyatı yaratır diyor. zamanla ısı değil, ısı ile zaman olur gibi bir laf. enterasan bir düşünce hakkaten. bölümden de en fazla anladığım buydu zaten.

.gerisini hep ağzında geveledi gibi. zamanın kuantum fiziğindeki gibi bir olasılıklar meselesi olduğundan kesin olmadığına, uzay zamanın atom parçalarından oluşması gibi zaman parçacıklarından oluşması gibi fikirlere falan değindiler. çok da bir anlam ifade etmedi bana. kendileri de çok emin değil.

.zaten son kısmı komple bu müthiş soğutma olayına ayırdılar ama adamlar daha başaramamış bunu. sabit hale gelen parçacıklar hala hareket ediyorsa bu durumda aynı kuantum fiziğidir gibi diyor abiler. test edemeden bir fikir olarak anlatmış bulundular sanki sonuçlanmış gibi ballandıra ballandıra anlatıp bölümü bitirdiler, sinir ettiler.

.ışık hızı ve uzay zaman meselelerinde çok farklı bir şeyler söylemediler sanki. gözlemciye göre değişmesi pek de bir anlam ifade edemiyor hala bana, tamam eyvalla değişir de bu zamanın mahiyeti hakkında bir bilgi vermiyor.

.nedensellik açısından söylenen kısımları nerdeyse hiç anlamadım. kadıncağızda mı problem vardı? yoksa benim algımda mı bir problem vardı bilemedim. uzay zaman parçacıkları olarak nedensellikler bağlıdır gibi bir şey dedi. yani olanı doğrulamış oldu öyle enterasan bir şey demedi ama her anın tek başına var olması değil de sırayla olduklarından bahsetti, bunu formüle etmiş herhalde ondan kafası çok karışık hehe.

.ışığın hızı ile bilgi ediniyor olma meselesi yeni bir bilgi değildi ama adamların tekrar etmesi güzel tabi. bu bize zaman hakkında bir bilgi veriyor mu peki? devamlı geçmişi görüyor olmanın manası nedir? tüm evrende aynı anda var olan bir şimdiki zaman yok mu?

--- spoiler ---