23 Aralık 2014

ascension s01e01:

Night One, Part 1

mini diziymiş, devamı gelir mi bilmiyorum ama itiraf edeyim öncelikle battlestar galactica'dan tanıdığımız tricia helfer için başladım. yaşlanmış falan ama hala taş hatun, beklentileri boşa çıkarmayacak sahnelerle de başladı ilk bölüm. bilim kurgu namına çok beklentim yok. adamlar uzayın derinliklerinde yapa yapa polisiye yapmış gibiler. insan buna üzülüyor ama şansımıza bir miktar bilim kurgu da yaparlarsa seviniriz. kadroda bir sürü tanıdık tip var. kanalın sözleşmeli personeli gibiler herhalde, döndürüp döndürüp oynatıyorlar falan hehe.

baibako  sunumundan izlemeye başladıydım. altyazılar falan sapıtınca bir terslik olduğunu anladım. webdl olarak görünüyor ama bölümleri ikiye bölüp öyle koymuşlar siteye. belki hdtv sunumu da böyle olabilir bilmiyorum ama proper'ın webdl sunumundan tekrar indirip izledim. bölümler bir saati geçkin ve üç adet bölümü var gibi görünüyor. imdb bilgisinde altı adet bölüm görünüyor ama onlar bölümlerin ikiye bölünmüş hallediri diye tahmin ediyorum.

konu açısından ilk bölüm itibariyle beni şaşırttılar, uzay hikayesi olarak daha keyifli olur diyorum hala ama bu şekilde de tatlı olabilir, zaten üç bölüm iki dakkada biter.

--- spoiler ---

.60'larda gizli bir proje ile uzayın derinliklerine bir grup insan gönderilmiş. 50 yıldır da uzaydalarmış. en yakın yıldız ve gezegen için böyle çılgın bir planla gelmişler. üzerine de kesin düşünülmüştür ama gittiğin o kadar mesafeden önce orada yaşanabilir bir gezegen var mıdır diye sormaları gerekiyordu. bölüm içersinde meylettikleri yıldız sisteminde değil de diğerinde yaşam olduğunu söyledi küçük kızın teki. ne alakaysa artık.

.işte olayları bu uzay yolculuğu üzerine kurmak yerine bir tane yollu kızın öldürülmesiyle başlattılar. babadan oğula astronot tiplerin aralarındaki mücadele çok gireceğiz herhalde. ağırlığı bu hikayeye vermezlerse ilgi çekici olabilir ama pek de umutla başladığımı söyleyemem.

.bol mini etekler, güzel kadınlar ve amerikan bayrağı akılda kalan görüntüler. bir de eski tip ekranlar şaka gibi geldi bana. adamlar bu teknoloji ile 50 yıl çalışan bir uzay gemisi mi yapmış? şu sakar nasa ha? hiç inanasım gelmedi. üstelik ne olursa olsun tamam madde yetersiz olabilir şu olabilir bu olabilir ama 50 sene bu kadar üstün insanın bir şeyler icat etmesini beklersin değil mi? 

.50 yıllık kaynağın da nerden geldiğini açıklamadılar. su mesela? depolanır mı o kadar insan için? geri dönüşümden, arıtmadan falan bahsediyorlar iyi güzel de kaynağı nerde hani? fazla abartılı bir plan ya bakalım ne olacak.

.hikayenin bir kısmı dünya üzerinde devam edecek. orada da tanıdık tipler var bir sürü. say say bitmeyeceği için saymıyorum. kimsenin inamadığı askeri bir proje diye yutturmaya çalışıyorlar. bir tanesi keşfedecek de dünyaya mı açıklayacak nedir? 

.doğru bir şekilde temellendirseler, uzay macerası tadında yapsalar bu kadar oyuncu ile çok tatlı olabilecek bir konuymuş ama pek gerek görmemişler buna sanki. bakalım yalancı çıkarırlarsa ne mutlu.

.bundan önceki yazılanlar ilk yarım saate ilişkin, bir bölüm olarak düşünmüştüm ama adamlar ikiye bölüp kaktırmışlar. kalan kısmı pek bir enteresanmış.

.olay tamamen sosyal deneymiş, böyle bir şey zaten mümkün mü ulan diye insan kendine dert ediyordu ama mevzu uzaya yollanan insanlar değil 50 yıllık bir deneyden ibaretmiş. kapalı ortamda insanların nasıl tepki vereceğini ölçmek adına mühim bir olay ama bir nevi truman show'a da dönmüş hadise. tabi gizli kapaklı yönetiliyor. kimsenin haberi yok ama baştaki ally mcbeal abimiz her şeyden haberdarmış. kontrol de ondaymış.

.uzay boşluğuna atılıp da ölmemesinden sonra lan noluyoruz dedim, sonra ortaya çıktı. peki bu uzay gemisindekiler hiç mi uzay yürüyüşü yapmıyor? hiç mi fark etmemişler? ortada bir şeyler bilen bir tip mi varmış? yoksa deney ekibinden biri mi müdahale ediyor?

.küçük kız olayı iyi aslında ama bildikleri falan biraz hikayeymiş. en azından deneydeki öngörülemeyen değişken gibi bir şey olacak kendisi herhalde. bu arada kendilerine yatıştırıcı verip uyutmaları da komik biraz. beyin mi kalır lan öyle?

--- spoiler ---