27 Ekim 2014

Through the Wormhole s04e08:

is reality real?

--- spoiler ---

.what is matrix diyor morgan abimiz ama hiç matrix'e girmediler. tabi çok bilimli olduklarından ötürü yapmamışlardır bunu. en son salak bir filozof kıvamındaki abimiz matrix'de diğerlerini satan tipin dediğini dedi, tüm bunlar bir yanılsama olabilir ama sürdüğü müddetçe bunun bir önemi yok gibilerinden bir şey. rüyada olma olasığı ya da gerçekte olmama olasığı falan filan diye de geveledi.

.en mühim bilgi daha önce de karadelikleri işlerden dedikleri bilgi idi. karadeliğin yüzeyinde bilginin korunumu gibi bir şeyden yola çıkarak bunu söylüyorlardı. yüzeyle doğru orantılı bir şekildeymiş bu ve bunu her şeye yayarsak, kocaman bir karadelik içersinde yüzeydeki iki boyutlu bilgilerin yanılsamalarıdır bu üç boyutlu dünya diyor abiler. tabi bunu doğrulamak mümkün olmayınca laf ola beri gele oluyor.

.sandığımızdan daha az boyut derken buna parmak basmış oluyorlar. platon'un mağara alegorisini tersinden okuyor abimiz. gerçek olan gölgelerdir diyor ve üç boyutlu olanlar hologramlardır diyor. eh enterasan bir bakış. 

.bunu kuantum fiziği ile desteklemesi daha enterasandı ama üstün körü bir destek söz konsu oldu. kuantum dünyasındaki bilgilere erişememe nedeni bu üç boyut yanılsaması olmasından dolayıdır diyor abiler. tabi bunu bilemeyeceksek yine laf sadece.

.kuantum fiziği ve gerçeklik algısı baştaki illüzyon gösterileri falan biraz saçma oldu tabi şimdi gerçeğin özünde böyle belirsizlikler olması sonucu değiştirmiyor ki? tabi bundan başka anlamlar çıkarmak mümkün ama bunlar konuyla çok bağlantılı olmuyor.

.iyimserlik ve umut meselesi de biraz ilginç idi. insanlar kötü düşüncelerin kendileri için geçerli olmadığı bir gerçeklik algısına sahiplermiş. herkes değilse bile çoğu insan  böyleymiş. iyimser olanlar kabul, kötümser olanlar ise gözardı ediliyormuş. bu umut ile hayatı değiştirmeye yarayan güzel bir şeye de yarıyormuş ama diğer taraftan gerçekliği de mahvediyormuş. sigara üzerindeki uyarılar bu yüzden işe yaramıyormuş mesela hehe. 

.sanal dünya meselesi ve algıların kısıtlılığı meseleleri de biraz öylesine denmiş gibiydi. elbette renkleri göremiyoruz tam olarak ama bu gerçekliği etkiliyor mu? hani bilemediğini bilmek neyi değiştiriyor ki? beyni bilgisayar ile simüle edip çalıştırsan bu içerdeki gerçekliği etkiler mi? diye sormak isterim abilerimize de soramam tabi.

.sonuçta pek dişe dokunu bir şey dememiş olsalar da konu bakımından pek tatlı olduğu için ilgi ile izledim diyebilirim. allah matrix'in pillerine zeval vermesin.

--- spoiler ---