29 Temmuz 2014

Through the Wormhole s02e01:

Is There Life After Death?

--- spoiler ---

.güzel bölümdü, tamamen metafiziğe bağlayıp konuyu mahvetmediler. bir sürü yeni garip bilgi vediler. o yüzden pek beğendiğimi söyleyebilirim. öncelikle bilinç meselesinde rüyasız uykuda ölçüm yapıp da bunun beynin kendi içindeki iletişimin sona ermesini tespit ettikten sonra ahanda bilinç budur demeleri fena değildi. aslında bu fikre destek olarak tek bir beyin hücresinin bir şey olmadığı ama milyon tanesinin birleşerek ve tabi birleşmenin şartı iletişerek bilinci oluşturduğunu söylüyorlar idi. aynı şeyin tersten söylenmiş hali ve tabi enteresan.

.karısını kaybeden abimizin lafları ve ağır konuşması iyidi de işte sırf acıdan bir çözüm bulmuş gibi oldu. ruhlarımız birbirine geçiyormuş, sevince içinde yaşıyormuş. eh yani sadece felsefi tabi. sonunu güzel bağlamadılar tabi, hele somut bir cevap beklentisi ile de izlemedim. hepimiz göreceğiz. bazıları inanmayı bilmeye tercih ediyor dedi morgan abi. haklıdır da...

.menenjit ile komada kalmış bilim insanı ve ölümden sonraki hayat deneyimlerini toparlayan psikiyatrist abimizin düşüncelerine göre de evrene bağlıyız. hatta başka bir tip büyük patlama ile ruhların oluştuğunu evrenin de bilinçli olduğunu söylüyor. budist falan olmuşlar işin sonunda yani. pilot testini de bunlara cevap olarak söylüyorlar. oksijensiz kalan beynin oyunu efendim bunlar diyorlar ve bilinç ve ruh sadece beyin hücrelerinin toplamındaki ilüzyondur diyen materyalist abi de bu fikri söylemiş oluyor.

.diğer ilgi çekici mesele hibrit meselesi idi. fare beyin hücrelerini kopya ederek yarı canlı yarı makine bir şey yapmışlar ve dünyayı öğrendiğini falan söylüyorlar. bu önemli enteresan bir şey ama daha önce duymadım hiç. belki de abartarak anlatmışlar ya da küçük çaplı bir şeydir. fare beyin hücrelerindeki bağlantının tekrarı gibi bir şey idi mesele.

.karmaşıklık ve kuantum meselesinde de pek bir şey anlatmadılar aslında. beyin hücrelerinin birbirini tetikleyek çalışmasından başladılar ama kuantım dolaşıklığı tarzında bir şey diyerek şimdi hücreler bu düzeyde birbirlerine bağlı olabilir ama biz bilemeyiz demeye getirdiler. zaten bilemediğimiz tonla şey var o da bunlardan biridir. yapay zeka ve kendinin farkında olması meselesi de önem taşıyor tabi bu noktada.

.en mühim bilgilerinden birini yine karısını kaybeden abimiz söyledi. yine pek felsefi ve altında bir bilimsel bulgu yok ama düşününce o kadar da mantıksız gelmiyor insana. ruh diyor beynin loop modudur diyor. loop lobu dediler sanki de öyle bir lob mu var dedim. beynin kendine dönme tecrübesini biriktirmek ile insan ruha ulaşmıştır diyor. enteresan bir laf tabi.

--- spoiler ---