18 Nisan 2014

Wonders of the Universe e04:

Messengers

--- spoiler ---

.verilen bilgiler yüzeysel geldi ama son bakışı yine işe yarayabilir. ışığın ilettiği haberler üzerine bir bölüm idi. güneşten uzak yıldızlara olaylar incelendi işte.

.sesten hızlı meselesinde abimizi yine bir yerlere bindirdiler. öyle acayip acayip işler yapmasa olmaz zaten. hani ışık hızını anlatmak için de çok gereksiz bir metod aslında. neyse canı uçağa binmek istemiştir herhalde.

.ışık hızı ve gökyüzündeki yıldızların geçmişten haber verdiği muhabbetinde bininci tekrardan sonra gökkuşağı meselesine geldi. ki ışığın nasıl bilgi taşıdığını çok yüzeysel anlattı. halbuki cosmos belgeselinde cidden sağlam bilgi vermişlerdi bu konuda.

.evrenin genişlemesi, büyük patlama ve kozmik arkaplan ışıması hakkında da milyonuncu kez tekrarlardan sonra yine dön dolaş aynı bilgiler aynı laflar edildikten sonra sonunda yine bir iki güzel fikir etti prof gay abimiz.

.diyor ki şu kadar milyon yıl önce ışığa bağlı olarak gözler, şudur budur ahanda biz insan olduk. işte bunların hepsi ışıktır diyor. benim yorumum bu şekilde, ha gözler ve evrenin ışığına bakmak ve bunu yorumlamak enteresan tabi ama yine de ne bildin diyesi geliyor insanın. üstelik evrendeki her türlü ışığı algılayamıyoruz ki? sonuçta evrim sürecinde işe yarar bilgilere göre şekillenmiş, evreni algılamak için olsa çıplak gözle daha iyisini yapabilirdik sanki.

--- spoiler ---