19 Nisan 2014

Cosmos: A SpaceTime Odyssey s01e06:

Deeper, Deeper, Deeper Still

--- spoiler ---

.bıyıklı abimizin kayık tavırları hoştu hakkaten. kendini fazla kaptırmış. tardigrad denen canlıların modellemesini güzel yapmışlar, zaten reklamlarında da bolca görüyorduk. onun bölümü oldu bu bölüm, animasyonlar da ha doğrusu geçmiş animasyonlar daha az, kısmen mavi tahta animasyonları ve sonunda da uzaya çıkarak bitirdiler.

.tabi önce bitkilerden başlamış bulunduk. kloraplast 3 milyar yıldız güneş enerjisini kullanıyor imiş. haliyle bol bol var en akıllı organizmalardan herhalde kendisi. bununla bitkiler ve her şeyin onlara bağlı olması meselesinde betimlemeler yapmış oldular.

.atomik seviyeleri güzel modellemişler hakkaten, bir önce izlediğim belgeselde de atomlar birbirine dokunmaz diyorlardı da bunda pek güzel anlattılar. dokunsa sıkıntı olur tabi de atomik düzeyde değiliz o da var.

.bu meseleye güneş meselesine geçmek için dokundurmalar yapmışlar. malumunuz füzyon muhabbeti, element fabrikaları gibi çalışmaları, her türlü maddenin süpernovalardan evrene yayıldığı gibi bilgileri buralar ile tamamlayabiliriz. sonuç olarak yeni bir bilgi vermediler ama olanı hayli güzel anlatmış oldular.

.nötrine meselesi en kafa karıştırıcı kısmı, bu konuda bir kaç tane daha izledim ama tespit edilip edilememesi, her şeyin içinden geçmesi muhabbetleri algıları zorluyor. 

.evrenin yaşı ve takvim meselesini tekrar etmiş oldular. büyük patlama öncesi ne olduğu muhabbeti de görülebilir evren meselesi ve bariyerimiz olmuş oluyor. bu tür konular üzerine ayrı ayrı bir sürü belgesel var. topluca anlatım oldu ve öyle geçti bitti işte.

.ciddi boyutta yeni bilgi edinemediğim için bu bölümü boş geçmiş oldum. izlemek de kolay olmadıydı ya nasip bakalım. bu belgesele ayrıca tekrardan bakmaya niyetliyim ya ne zaman denk gelirse artık.

--- spoiler ---