23 Mart 2014

How to Grow a Planet e01:

Life from Light

güzel bir belgeselmiş, rastgele denk geldi ama pek iyimiş. müzikleri de güzeldi üstelik. misfits'deki bücür elemanın lehçesine benzer bir sunum yapan abimiz vardı. arada espirili bir tipti, acı falan yiyor yani hehe. görüntüler arada güzel modellemelere iniyordu. bitkilerin dünya üzerindeki varoluşu ve her şeyleri nasıl değiştirdiğine dair güzel bir belgesel. denk gelirse her türlü izlenebilir cinsten. 

--- spoiler ---

.biraz biyoloji dersi gibi ama adamlar güzel görüntüler gösterince insan şaşırıyor. ışıktaki fotonlar ile su molekülünü parçayıp hidrojeni kullanıyormuş. artık maddesi de oksijen, o derece faideli bir canlı işte bu bitkiler.

.henüz çiçekleri göremedik, o da ikinci bölüme kalmış. o vakte kadar devasa bitkiler dolanmış dünya üstünde. devasa bitkileri devasa dinozorlar yemiş falan. hepsini de göktaşı halletmiş.

.ilk başta yeşil bakterilerin dünyaya hüküm sürmesi meselesi de iyidi. mor dünya imiş vakti zamanında. sonradan yeşile dönmüş, okyanuslar falan mor imiş. nasıl tespit etmişler ya da neden öyleymiş o kısımları kaçırdım ama her türlü iyimiş.

.arada reality show meselesine de giriş yapmış gibi olmuşlar. oksijeni düşürüp odalara kapatmak, acılar falan yemek hep bundandı. eh komiklik sayalım, hoşluk sayalım iyidi yani...

.90 metrelik ağaç da enteresan bir şeydi. daha yüksek gibi gösterdiler ama yine de haşmetli idi. ağaçların ortaya çıkışı ve kökler meselesine de iyi değindiler.

.en enterasan bilgilerden biri bitkilerin birbiri ile haberleşmesi idi. saldırı olunca diğer bitkiye bilgi gönderiyormuş kimyasal olarak da yazık bitki kendini nasıl koruyormuş onu göremedim, anlatmadılar da...

--- spoiler ---