9 Eylül 2013

Space Age: NASA's Story e02:

To The Moon

when we left earth the nasa missions belgeselinin aynısı, farkı dört bölüm olması ve bbc yapımı olması. kahramanlık edaları ya da amerikan meselelerini biraz daha az gibi gördüm. neil abiyi getirtememişler anlaşılan. 2012'de ölmüş, belgesel 2011... yatalak falandır belki ondan ulaşamamışlardır, kim bilir. uzay çağı dedikleri, vakti zamanında rusya ile rekabetin meyveleri şeklinde olan dönemde nasanın hikayesini anlatıyorlar işte. istenirse vakit öldürmelik tam.

--- spoiler ---

.apollo 13 olayına daha sonra girecekler herhalde. bölüm apollo görevleri, uzaya çıkış, ayın etrafında dönüş, mekik indirme denemesi ve aya iniş şeklindeki aşamaları çekti. mekiğin uzay koşullarındaki testleri sırasında çıkan yangında ölen üç astranottan biraz bahsettiler o kadar.

.komuta merkezinin baş elemanı da bütün ilgili belgesel serilerinde esas adam olarak çıkıyor herhalde. en çok o konuştu, ikinci adam sevgili buzz aldrin bile daha az konuştu. şimdiki hali yaşlı pezevenkleri andırıyor ama işte adam tarihin bir parçası.

.iki ya da üç tane astranot karısı da vardı. pek endişelenmişler, sigaralar fora zaten. sigara içmeyen yok. endişelerini anlatıyorlar, dönüşleri konusunda ümitleri yokmuş falan. resmen allaha emanet gitmişler de gelmişler gibi.

.tabi dönem çok eski aslında, ellerindeki gram teknoloji ile büyük iş de yapmışlar ona şüphe yok ama ne bileyim yine de bu mudur diyor insan. insanın ulaştığı yer bu mudur? yazık günah işte. daha çok yol var, bizler görmeyiz. insanlık için küçük bir adım aslında...

--- spoiler ---