22 Ağustos 2013

Sci Trek e02:

Mining The Moon

gelecekte şöyle böyle olacak meselesi yapan başka bir belgesel serisi sanırım, ilk deprem ile ilgili bir bölümünü gördüm ama pek sarmadıydı. ikinci bölüm aydaki madenler meselesiydi, onu izledim. denk gelirse kalan bölümlere de bakarım artık. kaku ağabey var, adam belgeseller için kadrolu eleman herhalde. şimdilik çok enterasan bir şeylerini görmedim, görüntüleri de çok iyi denemez öyle orta düzey bilimli bir belgesel serisi işte. bu arada imdb sayfası yok idi, tvdb sayfasını buldum kendisinin. bölümler ne kadar doğru bilemiyorum.

--- spoiler ---

.aydaki madenlere gözlerini dikmişler, öncülük ruhumuzda var falan diyorlar. adamları tutana aşk olsun. şimdiden ay için prototip yapıyorlar. kraterlerinde gezecek topraklarını kazacak. üs kuracakları günler de gelecek.

.takıldığım mesele helyum 3 meselesinin ay toprağında milyarda iki düzeyinde olması imiş. üç de olabilir hadi, aynı okyanusta altın aramak gibi diyor. onun da düzeyi benzer imiş. daha bunun ekonomik yolu bulunmadı ise ay için ne zaman bulunacak diye soruyor insan.

.2030'lar ile girdiler bölüme de tutmaz o zaman, kim bilir ne zaman artık. biz göremeyiz diyeyim o kadar diyeyim. 2030'a şurada ne kaldı zaten, 2023'den 7 sene sonrası...

.aydaki madenler meselesi biraz bayat bir mesele, üstüne üs kurmaki çin lav kanalları meselesini de bir kaç kez izledim, pek şaşırtıcı bir şeyler duyamadım yani ama saha çalışmalarını görmek iyi idi denebilir, idare eder işte. adamlar robot falan yapıyor, tasarlıyor, ilerliyor.

--- spoiler ---