26 Ağustos 2013

Brave New World with Stephen Hawking e05:

Biology

--- spoiler ---

.gelecekte biyolojik kökenli neler gelecek başımıza şeklinde bir bölüm. sonunu tamamlamak için diğer bölümlerden toparlamışlar gibi olmuş malesef. hani son bölüm genel bir özet falan da ne bileyim ne gerek var.

.hastalıklar ile mücadele için, kanser hücreleri hücreleri bile temizleyen bir yosun çeşidi ile başladık. öyle devam etti, pek ilgimi çekmedi aslında. üstelik hiç birinin doğru düzgün kullanımı da yok gibi.

.kas yenileme için bir şeyler yapmışlar, çok takip edemedim mazur görsünler artık. onun deneme versiyonları varmış. askerde kaslarını kaptırmış bir arkadaşa uyguluyorlar imiş ve ayağa kalmış eleman.

.kalp krizi ile kalbi yamulmuş bir abiye de fare yavrusunun kalbini yenileme özelliği mi kazandıracaklar imiş? daha pek bir şeylerini göremedim ama düşüncesi bile iyi herhalde. eğer yapabilirler ise.

.orta kısımlarda biyolojik yakıt çalışmalarından bahsettiler. hali hazırda mısır yağından mıydı? öyle bir şeyler vardır ama bunlarınki daha iyidir herhalde.

.son kısımda genetik, epigenetik miydi neydi öyle bir şeylerden bahsettiler. uzun ömürlü tipleri inceliyorlar. taban tabana zıt iki tane teyze var. ikisi de uzun ömürlü yaşamış. nerdeyse beslenmenin uzun ömre bir ilgisi olmadığını söylüyorlar. daha sonra sigaraya başlama yaşı ile ilgili bir sürü laflar ettiler ama telafi etmek için falandı herhalde.

.stresin kötü etkisi çocukları gerizekalı yapıyor imiş, bir tanesini gösterdiler. suratını falan kapatsalardı bari dedim ama yapacak bir şey yok.

--- spoiler ---