5 Ağustos 2013

Brave New World with Stephen Hawking e02:

Health

--- spoiler ---

.gelecekte sağlık meseleleri nasıl olacak üzerine bir bölüm. çok ahım şahım bir şeyler olmayacağını çıkartabiliyor insan. her an virüsler milyon tane insanı öldürebilir diye başladılar mesela. bunun için önlem alıyorlarmış güya ama ben ortada önlem falan göremedim. bir kuş ile bile milyon tane insanın ölmesi mümkün, bu adamlar tespit edip aşı geliştirene kadar ölme eşeğim ölme. hem ne bileyim hepsine dakkasında aşı geliştirmek mümkün mü? afrikadan yayıp hepimizin ölmesi an meselesi, nasipse.

.kalp hastalıkları meselesine geçtiler buradan, yeni teknolojiler ile göğüste delik açılarak kalbi tamir etmek falan güzel iş ama gelecekte çok daha fazlası olması gerekmez mi? bölümü human body'nin sunucusu (lordlar kamarası üyesi imiş hehe) götürdü.

.daha sonra beyin hastalıkları meselesine geldik. evrimci biyolog bir abimiz (adı şimdi aklıma gelmedi) sundu bölümü. alzaymır hastalığından dem vurup travma sonrası stresi çözecek yeni yöneteme kadar beyin ile oynatacak bir yöntem hakkında biraz bilgi verdi. genleri ile oynayıp dışardan müdahale ile sorunu çözmek gibi bir şey. ışığa tepki veren gen enjekte edip sinekleri kontrol etmek, farelere mutluluk hormonu salgılatmak gibi çılgın işler. hem bu şekil olmaz, hem çok yol var bunlara...

.sıtma meselesine geldik ardından, sıtmanın tam olarak çözülmediği ve her bilmem kaç dakikada bilmem kaç çocuk ölüyor gibi istatistikten sonra sineklerin sıtma taşımasının önüne yine genetikleri ile oynayarak geçme yolundan bahsettiler. 3 hafta gerekiyormuş sıtmanın olgunlaşması için sineğin ömrünü 2 hafta yaparsak hastalık yayılmaz diyorlar. ekolojik denge menge açısından durumu da üstün körü girdiler. şimdilik sadece araştırma imiş de kesin başka bir hastalık çıkar bu genetiği ile oynanmış sineklerden.

.kanser meselesine de en son girdiler, çok ahım şahım bir yön yoktu yine. kişiye özel ilaç üretimi gibi bir aşamaya geçmişler. kanserli hücrenin dna yapısını inceleyerek ona uygun tedavi geliştiriyorlar imiş. çok daha mantıklı ama kim bilir kaç paradır. hepsi ingilizlere tabi.

--- spoiler ---