18 Ağustos 2013

aftermath e01:

World Without Oil

bir anda olan değişiklerin dünyaya ve insanlara etkisi üzerine bir belgesel yapalım demişler, bir bölümü uzaktan gördüydüm. bir bölümü şimdi tamamen izledim. denk gelirse yine öyle izlerim de pek bir numarası yok. öngörüleri sınırlı bir bakış açısı ile yapmış gibiler. imdb türünde korku ve bilim-kurgu yazması da cabası tabi hehe. bunlar yetmezmiş gibi amerika ekseninde bakmışlar dünyaya haliyle, o da can sıkıyor biraz. yine de hiç yoktan iyidir diye izlenebilir işte.

--- spoiler ---

.petrolün bir anda tükendiği bir dünyadan başlıyoruz. beş günde işler sarpa sarıyor ama 40 yıl sonunda tekrardan toparlıyor insanoğlu. öngörüleri bu şekilde. hastalık ve açlıktan milyonlarca insan falan ölüyor ama bir yosundan ürettikler bio yakıt ile olay halloluyor gibi. hava falan da temizleniyor, oh mis...

.her şeyin petrole bağımlı olması ve şu vakte kadar doğru düzgün alternatifinin olmaması can sıkıyor tabi ama hem bir anda yok olmayacak hem de zamanla alternatifine daha çok ağırlık verilecek diyemez miyiz? hatta anında yok olan petrole devletlerin tepkisi alternatifi için anında ve yoğun bir tepki olması gerekmez mi?

.petrol dediğin her şeyde kullanılsa da temelde ulaşım meselesi yüzünden hayati öneme sahip. ulaştıracak bir başka alternatifi bulmak nasıl 40 yıl sürer bunu pek anlamadım. üstelik doğal gaz ile petrol benzer değil miydi şimdi? petrol yok ama doğal gaz var dediler, bu nasıl oluyor? bilemedim belki de ayrı şekilde oluyordur ama sanki öyle değil idi.

.otoparklarda tarım yapılır diyor mesela, bok yapılır. doğru düzgün kaos bile çıkmadı. insanlar birbirini yer arkadaş mesela. bunu da çok üstün körü geçmişler. elektriğin büyük kısmı petrol ile taşınan kömürden bile olsa hiç mi hidrolik santral yok yani? bunu da anlamadım. elektriğin ne kadarı gideceği konusunda net bilgi verememişler bence.

.çiftlik hayvanları telef olur diyor ama diğer tarafta açlık var, kesin yiyin arkadaş bunu da mı biz söyleyelim? neden telef olmuşlar mesela bu da çok saçma bir öngörü gibi geldi.

.böyle uzar gider ufak tefek bir sürü şey işte, yine de umutlu bir bitiriş. bir yosun türü ile dünyanın tekrar normal haline gelmesi ve hatta daha temiz olması falan şeklinde de bitirdiler artık. daha ne diyeyim bilmiyorum.

.lityum meselesi garip, suudi arabistan yerine bolivya mıydı onun gelmesi meselesi de bu açıdan acayip. petrol olmadan suudiler siz bir hiçsiniz demiş oldular, haklılar da tabi.

--- spoiler ---