6 Temmuz 2013

Untamed Americas e01:

Mountains

öyle kahvaltı vakti denk gelen bir belgesel idi, ilkin kurt görünce takılmış bulundum. sonra vay müziklere bak sen oldum. muhabbet kuşları meselesindeki müzik pek bir hoş geldi. amerika kıtasının yellowstone belgeselinin geniş ölçeklisi gibi geldi bana. çekimler güzel ama çekim tekniği olarak pek özel bir şeyler yapmamışlar. hafiften yavaşlatıyorlar falan o kadar. öyle işte denk gelirse keyfekeder bakılabilir bir belgesel.

--- spoiler ---

.enteresan bilgiler var elbette, en garibi tüp dudaklı bal özü yarasası idi. vücudu 6 cm imiş ama dili 9 cm hehe. çok da gerekli bir bilgi değil elbette ama tozlaşmasını sağladığı bir bitki var imiş. onun özüne ulaşmak için böyle bir hale gelmiş. bir tek bu tozlaşmasını sağlıyor imiş. tabi ilkin hangisi ortaya çıkmış diye düşünmek lazım. böcükler için de öyle ama bu tür için daha bir spesifik durum. yarasa ne ara dilini uzatmış, çicek ne ara özünü dibe saklamış falan filan. garip bunlar.

.kurt koşuşturmacası ile başladıydım da yakalayamadı malesef, daha öncesini görmedim. bir kaç dakika olmuştur herhalde. bu dağlarda her şey zor muhabbeti yapmaları da insanı biraz depresif yapıyor ama avcı ayılarımız geyik yavrusunu hüplettiler. yavrularını çalılıklara saklıyorlar. yavru da bunu nasıl öğreniyorsa artık, sonrası ayının burnu ve kadere kısmete kalıyor.

.muhabbet kuşlarımız normalde sülfrik asidin zarar vereceği bir ortamda yaşıyorlar imiş. üstelik yavrularının uçmak için tek atımlık şansları var imiş. eğer uçamaz ise dipteki aktif volkana bodozlama dalıyorlar imiş.

.tos yapan dağ keçileri midir nedir? onları görmesek olmaz zaten. o kafalar birbirine çarpacak arkadaş. 

.dağ aslanı: "panter, Amerikan aslanı, Meksika aslanı, Florida panteri, gümüş aslan, kızıl aslan, kızıl panter, kızıl kaplan, kahverengi kaplan, geyik kaplanı, hayalet kedi, dağ çığlıkçısı, Yerli şeytanı, sinsi kedi, kral kedi, ve boyalı kedi" de denirmiş hehe. neyse onun yavrularının gece avını falan gördük. bu kadar işte.

--- spoiler ---