10 Haziran 2013

Through the Wormhole s02e10:

What Do Aliens Look Like?

--- spoiler ---

.saçmalamaya pek müsait bir konuyu güzelce anlattılar. takdirimi kazandılar. son kısımlarda içim geçmiş yine de biraz ama bu onların suçu değil. uzaylılar nasıl görünür? keşfedilen gezegendeki aşırı koşullarda yaşam olabilir mi? varsa nasıl ortaya çıkmış şekillenmiştir?

.önce kendimizinkine bakmak gerekir diyorlar, dünyanın atlattığı badirelerin bir kısmı cidden de keşfedilen gezegenlerin durumlarına benziyor. bu zamanda yaşamış canlıların tiplerine benzer canlılar olması da gayet makul göründü. tabi yaşam var ise... ha yok ise asıl o zaman dünyadaki yaşam gerçekten mucizedir diyor amcam. biz de buna canı gönülden katılırız.

.eklem bacak mevzusuna dikkat çekmeleri ilginç idi ya yılanı nereye koyduk onu bilemedim şimdi. birbirinden farklı dönemde evrimleşmiş bir canlı var idi ya adını unuttum şimdi. başarılı bir mekanizmanın devamlı evrilmesi meselesine kanıt olarak gösteriyor idi bunu. bu şekilde de başka yerlerde ortaya çıkmış olabilir diyorlar.

.tabi zeki canlılar meselesi, insanın evrimin sonu olmaması meselesi açılarından bakıldığı zaman işler karışıyor. canlılık olsa bile etkileşime girebileceğimiz zekada bir canlı var mıdır? varsa nasıldır? konu burada makinelere giriyor. makinelerin evrimi çok daha hızlıdırdan fantastik sonuçlara gidiyor ama ne bileyim daha yapay zeka emekleme safhasında iken nasıl bunlar mümkündür diyebiliyoruz bilemedim. bilinç olayı zaten apayrı bir muamma...

.önce bir mikroskopiğini bulsunlar da zamanla diğerlerini düşünelim diyelim artık. zaten üzücü bir şeykilde gezegen avcısı kepler bozulduydu en son. bu belgesel ondan önce yapılmış belli. yenisini gönderecekler mi bilmiyorum ama yeni gezegen bulundu haberleri azalacak orası kesin.

--- spoiler ---