14 Haziran 2013

how the universe works s02e07:

worlds that never were

--- spoiler ---

.astreoid meselesine tekrardan girdik, böyle devamlı çarpma ve yok olma muhabbeti yapmamaları iyi oldu. tabi hayat verir de hayat alır da derken astreoide iman gibi oldu ama yine de ilk gezegen oluşum meseleleri güzel idi.

.tabi şöyle bir durum var şimdi ilk oluşum sürecinde çarpanları da astreoid mi saymak lazım? yoksa hani okyanuslar nasıl oluştu meselesinde olduğu gibi dünyanın kaba inşaatı bitmiş üstüne buzlu astreoidler geliyor çarpıyor da su veriyor gibi mi anlamak lazım? bana ikincisi daha makul geliyor yoksa hepsi anlatılanlara göre astreoid ile oluşmuş. kim kime çarpıyor diye düşünmek lazım.

.astreoid kuşağı denen yer, marsın ötesi neden o haldeymiş? çünkü jüpiter etkisi yüzünden. birleşip de gezegen oluşturamamışlar, kalıntı halde durmuşlar öyle. aralarında büyükleri de varmış. isimlerini aklımda tutmaya çalıştım ama uçtu gitti şimdi, bakarım daha sonra merak eder isem. en büyük astreoidi araştırmak için araç göndermişler çılgın amerikalılar.

.2029'da dünyaya teğet geçecek astreoide de biraz baktık. çarpması düşük ihtimal falan diyorlardı ya hiç yok gibi anlattılar. şimdi tren ve araba örneği veriyorlar iyi güzel ama astreoidin hızı değiştirip dünyayı ıskalattığımız zaman yine yerçekiminden etkilenip geri dönmesi gibi bir olasılık yok mu? anahtar deliği meliği diyorlar idi hatta bir başka belgeselde. bilemedim artık, belki daha uzaktan geçmesini kastetmişlerdir ıskalatma derken.

.madencilik yapma muhabbetine ağızları sulandı bizim emperyalistlerin. adamlar uzayı sömürecek ama alıp gelmesi zormuş, çok da masraflı imiş. bunun yerine astreoidlerdeki maddeler ile uzay üsleri ya da çeşitli şeyler yapmak mümkündür diyor. bir nevi koca uzay gemileri ya da yerleşilmiş bölgeler olacak imiş. dünyadan kaçış için bir alternatif diyorlar iyi güzel ama nasıl hayatta kalınacak o kadar uzun yıllar bilemedim.

--- spoiler ---