28 Haziran 2013

brilliant beasts e03:

Hog Genius

--- spoiler ---

.domuzların zeki olduğuna tam ikna olmadım niyeyse ama potansiyelleri var gibi. tabi şimdi dostumuz mostumuz diyip de gidip tost yapmak da yakışık almıyor. gidip köpek yemek gibi bir şey yani. allahın çinlisinden ne farkın kalacak o vakit? insan dostunu yer mi arkadaş? insanlar ile anlaşma yapmışlarmışmış da yok şöyle yok böyle.

.bir de psikolojilerini bile insana yaklaştırmışlar, erken sütten kesilmenin öğrenmeye ve zeka ile ilişkisini falan kurmuşlar. ulan kesiyorsunuz peki? o ne olacak? bu kadar hassas canlılar ise bu konuda bir tek laf etseler hoş olacak idi ama etmediler tabi. 1 milyar adet varmış üstelik, tabi evcil ve besin olarak çoğaltma yüzünden. üstelik evcilleşenin kafa kemiği eğikleşiyor imiş. enteresan hep bunlar.

.zeka ile anlatılan kısımlar çok sınırlı idi işte, bir tane bilgisayar oyununu öğrenmiş, sorun çözme kabiliyeti var imiş. bir topu bir yere götürme konusunu, o yeri topun üstüne koyarak çözme gibi. öğrenme kabiliyetlerinin olduğu belli de yeterli mi? her hayvan öğreniyor yani öyle çok egzantrik pek bir şey yapmadılar.

.bir de gösteri domuzu falan var, harfleri seçiyor. jambon dedi diyor, ulan kendisini yemek olarak mı görüyor yani? mallığa gel a... muhtemelen harflerden rastgele bir şeyler çıkıyordur. harfleri tanıyabildiğini hiç sanmıyorum. en azından bunun bahsini bile etmediler.

.zeka ile ilgisi olmayan yok efendim canavar domuzlar, büyük domuzlar meselesi de saçma oldu. diğer tarafta domuzların dnaları ile oynayarak florasan özelliği kazandırmak falan da ne alaka dedirtti.

.insan ile çok benzer iç organ yapısı meselesi de çok acayip geldi bana ama tabi yine konsepten bağımsız olarak bunları anlattılar. primatlar haricinde insana en yakın memeli imiş kendisi. kalplerimiz benzer imiş. garipliğe bak a... şimdi bu hayvan niye mundar? bu kadar türlü çeşitli yararı varmış diye de düşünüyor insan. hem kafa da çalışıyormuş hehe.

--- spoiler ---