28 Mayıs 2013

how the universe works s02e03:

Planets from Hell

--- spoiler ---

.adamlar salak arkadaş, ben mi yanlış anladım. çeviri allaha emanet gibiydi ama yine de alakası yok bunlarla. ilk gösterdikleri gaz devi de güneşe çok yakın idi, merkur kadar yakın idi. nasıl gazları üzerinde tutuyor? tek kelime etmediler. daha sonra bir başka benzer yerde olan gezegen gazlarını güneşine kaptırıyor imiş, bunu gösteriyorlar. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

.demişimdir, güzel animasyonlarından başka pek fazla bir bilgi yok bu belgesel serisinde ama puanı buna rağmen inanılmaz. nasıl oluyor anlamak zor. bölümden edindiğim en yararlı bilgi, kızılötesi teleskop meselesine getirdikleri açıklama idi. o kadar yani fazlası yok.

.hele, şimdilik gezegen tespit etme metodu yüzünden hep devleri bulduğumuza hiç girmemeler. hele hele, güneşi üzerindeki yerçekimsel etki yüzünden böyle oluyor olmalarından hiç bahsetmemeler. hele hele hele, güneşinin parlaklığı üzerindeki etkiler yüzünden sadece bu tür gezegenleri bulabildiklerinden hiç mi hiç bahsetmemeler. hele hele hele hele, bir de utanmayıp sanki yaşam sadece bildiğimiz şekilde olabilirmiş gibi tüm bunları tümden yaşamdan yoksun saymalar. çok ayıptı gerçekten.

.tamam yaşam derken karbon bazlı yaşamımızı söylüyorlar ama ne malum tümden böyle olduğu arkadaş? buna hiç rastlamamış olmamız, olmadığı anlamına mı gelecek? hadi suya göre düşünsek bile, donmuş dünyada da yaşam yoktur diyor. europa olayı ne oldu diye sormazlar mı adama? donmuş buzun altında ne olduğunu ne bildin arkadaş?

.en sonda böyle zaten saçma salak müzikler eşliğinde sanki günü kurtarmış kahraman gibi bir tane dünyaya benzer bulduk diye name yapıyor. baştan beri dediklerin ne oldu şimdi? böyle bir kurgu da çok çirkin geldi bana. baştan de, şunlar bunlar cehennem ama bir tane de dünyaya yakın bulduk de... daha iyileri de bulundu hem naber?.

--- spoiler ---