26 Mayıs 2013

Ancient Aliens s04e14:

Destination Orion

--- spoiler ---

.istikamet orion diyor. nerden geldik? oriondan. nereye gideceğiz? oriona... adamlar dindar insanlar yeminle de işte uzaylılar gelince ortaya çıkacak bu. neyse orion takım yıldızına biraz baktım netten, bir kaç sorum var şimdi.

.aslında genel olarak takım yıldızları ile ilgili soru olabilir bu. ulan takım yıldızı dediğin şey bir tek yer mi? komple bir tek uygarlık olabilir mi? oriondan geldik demek ne demek? nerden demezler mi adama? uzaklıklara bak, yıldızların bize doğru uzaklıkları 500 ile 1500 ışık yılı arasında değişiyor. bir de kendilerine uzaklıkları kim bilir ne kadar. biz sadece parlaklıktan noktaları birleştiriyoruz budur yani.

.daha doğrusu benim anladığım budur, en iyisi uzaylılar bilir ama yine de mantıklı gelmiyor bana bu iş. üstelik bu orion takım yıldızı dizilişine göre milyon tane yapı var imiş dünya üzerinde. sayalım kabaca; nazca çizgilerindeki örümcek, mısırdaki piramitler, göbeklitepedeki dikili taş, mayaların piramitleri (teotihucan), ayrıca şehri de benziyor idi bunların. güney amerikada bir yerde adamlar takım yıldızın şekline göre 300 yıl boyunca şehir kurmuş falan. babillerle ilgili kısımları vardı da unuttum bir kaç bir şeysini. fazla bilgi yüklemesi yapmayalım.

.en iyisi daha niceleri diyelim, aslında benzetmek isteyince benzetiyoruz. algıdaki seçiciliktir falanla bile açıklanabilir ama her iki yorumda abartı olur. neymiş bu orion'un gizemi diye düşündürüyor insanı. uzaylısın, geliyorsun ve mesajını kalıcı hale getirmek için medeniyetlere, yapılarına olayı kazıyorsun. birbirinden alakasız bir sürü medeniyete ve zamana bunu işliyorsun. garip tabi.

.şu yıldızlar ile hizalanma meselesine de ayar oluyorum artık. mısırın güneyinde bacak kadar taşlar ile orion yıldızını hizalamışmış adamlar. taşlar 7bin yıllık diyorlar, hizalanma ise 3400 yıl önceki hali ile uyuşuyor imiş. öyle bir şey ki, mutlaka hizalanacak gibi bir şey. gök yüzüne bakıp şeklini taşlara dizse kabaca al sana hiza işte, neyse çok ağır konuşmayayım.

--- spoiler ---