2 Nisan 2013

Through the Wormhole s01e01:

Is There a Creator?

--- spoiler ---

.adamlar belgesel serisine baba soruyla başlamış. bir yaratıcı var mı? çeşit çeşit cevaplar vermeye çalıştılar. her daim inanca yer kalacaktır meselesi de garip bir şekilde bilimsel bilginin sınırları ile belirleniyor olmasına da dikkat çekmek gerekir aslında.

.kuantum teorisini, 3d oyunların baktığın yeri işlemesi ile birlikte düşünen bir tip var idi. sanal dünya içinde olduğumuz ve gelecekteki insanların tanrılar olduğu gibi bir kafaya sahip adam. şimdi işlemci gücünden kazanmak için bulnan bir metod ile kuantum teorisi kıyaslanabilir mi? garip aslında, belki de evrenin işlemci gücünden tasarrufu da bu şekildedir ve sadece gözlemlenen yer var oluyordur. hehe varoluşçuluk ama tam olarak öyle değil tabi. ilginç bilgiler.

.Antony Garrett diye sörfçü bir fizikçi eleman, parçacıklar ile einstein yer çekimi olaylarını birleştiren bir teori bulmuş. garip bir çember simülasyonu gibi. bıdı bıdı bir sürü şey diyor bir şeyleri modelliyor. yok üç boyutlu oluyor yok şu yok bu ama sonra bakıyor bu ulaştığı şey parçacıkların davranışı ile örtüşüyor. burası oldukça ilginç üstüne gravitonların nerde olduğunu gösteriyor. higgs'den de bahsediyordur ama oraya girmediler. sonuçta her şeyi açıklayan basit bir teoriye ulaşmış oluyor. üstelik akademik kariyer de yapmıyor eleman. güzel kafa tebrik ettik kendisini.

.diğer pek bir ilginç bilgi ise, beynin kimyası ve gereksinimleri yüzünden tanrı kavramını icat ettiğimiz üzerine allahsız bir görüş. sağ tarafta özel bir bölgeyi uyarınca. kendi dışında varlık hissi oluşuyor imiş. adamlar buna nasıl ulaşıyor çok enteresan ve çok acayip... sonsuzluğun gereksinimi gibi... ezeli ve ebedi olana ihtiyaç ve işte bir tanrıya inanma ihtiyacının sadece stresi azaltmak için beynin o bölgesinin uyarılması ile tecrübe edildiği fikrini ortaya atıyor. bunu test de ediyor... çok da acayip...

--- spoiler ---