20 Nisan 2013

Dark Matters: Twisted But True s02e03:

Dr Lobotomy, Killed by Kindness, Voodoo Rx

--- spoiler ---

.hikayeleri ilgi çekici idi bu bölüm. ilk hikayesi delilerin kafaları delip beyinlerini eksilterek yatıştıran bir doktor. psikocerrahi kurucularından mıdır nedir bilmiyorum. lobotomy meselesini ortaya çıkaran doktor. vakti zamanında çok kullanılmış ama bir fayda etmediği anlaşılana kadar baya bir beyin eksiltmişler. değişik bir iş tabi, bilmeden beyni karıştırma ve fayda mülahaza etme de güzel. neyse ki bir hastası 8 kurşun sıkıyor buna. tabi lobotomi olsa böyle olmazdı düşünüyor.

.ikinci hikayesi bir matematikçi zat, evrim teorisinin insan davranışlarını etkileyen muhabbeti üzerine bir teorem geliştiriyor. gerçek fedakarlığın olmadığı sonucuna çıkıyor. belki şu bencil gen meselesine benziyordur bilemedim. neyse üç çocuğu için kendini feda eden anne genlerini aktarmak için yapıyor falan diye açıklıyorlar. sonra bulduğu teoremden rahatsız oluyor, allahçı oluyor. o da kesmiyor her şeylerini bağışlıyor. sokağa düşüyor, arkadaşı kurtarıyor ve tersini ispat edemediğini görüp intihar ediyor. adamın kafa güzelmiş.

.son olay da biraz zorlama ama etkisi bakımından güzel, voodoo rahibinin lanetlediği bir adamı tedavi etmek için doktorun teki plasebo etkisini kullanıyor. cebinden kertenkele çıkartıp, tüm kötülüklerden kurtulduğuna dalalet ettiriyor ve adam iyileşiyor. hakkaten hasta olması ve iyileşmesi çok acayip. üstelik öleceğine inanan birinin ölmesi gibi vakalar da varmış. neydi adı unuttum şimdi, şu ana kadar da aklımdaydı halbuki hehe...

--- spoiler ---