28 Mart 2013

Through the Wormhole s01e07:

What Are We Really Made Of?

--- spoiler ---

.higgs bozonu bulundu diye açıklama yapıldıydı, ne çeşit olduğu ya da detayları için daha tam açıklaması gelmediydi ama bu belgesel bölümü bundan daha önce çekilmiş. yine de güzel bilgiler mevcut. tabi karmaşık mevzular. 

.kuvvet taşıyıcı tam olarak nedir? basket topunu atıyorlar ve birbirlerinden uzaklaştığı örneğini veriyorlar iyi güzel de, atom altı modelde neye tekabül ediyor anladığımı söyleyemem.

.anti madde bu kadar patlayı mıydı? o kadar da patlayıcı değil diyorlardı sanki ama yarım grami hiroşimaya atılan bombaya eş değer olduğunu söyledi morgan abi. ben onun yalancısıyım artık gerisini bilmem.

.kütleyi oluşturmak, enerjiden madde yapmak ve dört temel kuvvet olayları da hayli karışık. şimdi higgs bozonu ile bunların hepsi birbirine çevrilebilir gibi görünüyor yani anlatılanlar bu şekilde. hem açıklama hem değişik imkanlar getirmiş oluyor ama dediğim gibi insanın gözünün önüne gelen şeyler değil. parçacık hızlandırıcısı ve çarpıştırılan protonları düşlüyorum mesela hehe. ulan bir şeyi parçaladığın zaman onun hakkında ne kadar bilgiye ulaşabilirsin bu kadar spekülasyonu nasıl yapıyorlar diye sormadan edemiyorum.

.gösterdikleri modellerde, sekme enerjileri ya da parçalanma rotaları falan gibi şeyler var. iyi tamam güzel de, bu ne olduğunu nasıl anlatıyor onu anlamadım. algılayıcıların oyunu olsa nasıl bilecekler orası da garip. belki sonra lan bunlar hep algılayıcılarımızdaki minik bir hatadan olmuş aslında hiç bir şey yokmuş diye açıklama yapmasınlar.

.maddenin içinin boş olması muhabbeti de ilginç tabi ama boşluğun içi boş mu onu da başka belgeselde incelemiştik o geldi aklıma.

--- spoiler ---