18 Şubat 2013

how the universe works s02e01:

Volcanoes

--- spoiler ---

.bilmem tekrar olur mu? ama bölümün başlangıç kısımlarını nerdeyse birebir başka bir belgeselde izledim. kopi pest yapmışlar resmen. sonlara doğru açılıyor biraz yeni bilgiler falan veriliyor. belki onları da ben unutmuşumdur da yeni geliyordur bilemedim.

.3d animasyonlarımız pek güzel ona laf yok ama şu sunucu çok feci, uykusunu getiriyor insanın. ruhsuz ses diye ben buna derim arkadaş. bilim insanları zaten aileden biri oldu. döndürüp döndürüp aynılarını çıkarıyorlar. dünyada bu kadar mı dalında önde gelen bilim insanı var lan? diye karar kara düşündürtüyor.

.neyse bölümün volkanlar ve yaşam bağlantısı zaten malum idi ama biraz kendilerini çürüttüler çünkü volkanı olup da yaşanmaz olan tonla yer var. sadece volkan yani sıcaklık kaynağı ya da işte atmosfere etkisi vs ile bitmiyor bu iş, fazlası lazım. bir kere çözücü bir madde lazım falan.

.titan'da metan göllerinde yüzen ördek olabilir mi? bilmem eksi kaç yüz derecede? zor tabi ama üstüne belgesel çekmeye engel değil tabi. europa olayı zaten en yakın ihtimal. her şey uygun görünüyor falan. öyle sıradan volkanik olarak aktif uydular sayıldı. ha şunu demek istemişler ise anlarım bak.

.mars volkanik olarak öldüğü için yaşam bitti tükendi içinde... işte o zaman yaşam ile volkan bağlantısı kurulur ama muhtemelen bunun da istisnasını bulur çıkarlar bir gün. neyse bölümdeki ilginç bilgilerden bir kaçı şöyle idi:

.mars'ın dünyanın aksine mantosunun tek levha olması ve alttan baskı ile sadece tek yerden lav fışkırması dolayısıyla olimpos dağının böyle oluştuğu ve bu kadar büyük olduğu, nerdeyse uzaya fırlayacak dağ. tabi aynı zamanda çekirdeğinin soğumasına da etkisi olmuştur herhalde ya ondan bahsetmediler.

--- spoiler ---