15 Aralık 2012

the universe s02e03:

Mysteries of the Moon

--- spoiler ---

.yarısını falan çevirmiştim ama kalan yarısını ingilizcesinden izledim. eh işte bir bölüm idi kendileri. ayın gizemleri hakkında genelde bilindik meselelere şöyle bir dokundurdular. çok fazla güzel görüntü de yok idi.

.ilk ayın üzerindeki renk ve ışık muhabbeti dedikleri ltp, ayın geçici fenomenleri falan diye anladığım bir muhabbetten girdiler. yok buna ne neden oluyor falan filan. ışık kırılması, yok astroid, yok kraterler, volkanlar, gaz sızıntısı falan derken. tam bilemeyiz falan diye geçti bu mevzu. tam da gözlenmiş değil, nasıl gözlenemiyorsa o da garip geldi.

.sonra ayın insan vücudu psikolojisi üzerindeki etkisi var mıdır yok mudur? muhabbetine girdik, bir şerif yardımcısının vardiyasından bir kesit, pek çakma idi yani. bunda da net bir şey yok. vücuda etkisi yoktur deniyor ama işte insan bu etki var diye inanıyorsa vardır arkadaşım falan ne bileyim.

.daha sonra ayın dünyaya etkisi, önce evrim meselesine etkisi olduğu. vakti zamanında dünyaya daha yakın olduğu ve dolayısıyla gel-git etksinin çok daha büyük olduğu, böylelikle denizlerin gerekli minarelleri karadan hop deniz içine alıp yaşamın gelişmesi için uygun koşullar sağladığı gibi olaylara girdik. aynı zamanda gel-git etkisi yüzünden günün yarısı deniz, yarısı kara olması yaratıklara uyum sağlama konusunda da yardım ettiğini falan söylediler. eh hepsi varsayımsal tabi. ama eğer ay olmasa günlerin  6 saat falan olacak olması da bizim varoluşumuzu çok etkiler falan diye bir laf ile bu mevzu da öyle kaldı yani.

.ardından ayın yörüngesinin her yıl bir kaç inç (hehe kaç santimse artık) uzaklaştığı muhabbetine girdik. lan dedim ayı da kaybedeceğiz falan ama yine her zamanki gibi 50 milyar yıl sonra kaybedecekmişiz. o zamana kadar evren yok olacak anasını satayım. laf olsun diye demişler ama yine de yörüngesinin spiral yapısının uzaklaşması ve buna gel-git etkisinin ters tarafındaki okyanusların kabarıklığının yol açması enteresan geldi. bu kabarıklık yüzünden hızı bir miktar daha artıyor imiş. ilginç bir ayrıntı. bölümden öğrendiğim tek şey de buydu zaten neyse işte. en sonda ayın kana bulanması meselesi ve hiç birinin tam çözülmediği muhabbeti ile hop diye bitirdiler.

--- spoiler ---