1 Kasım 2012

Science and Islam e03:

The Power of Doubt

--- spoiler ---

.bu seriyi hakketen islamiyetle dalga geçmek için çektiklerini düşünüyorum. dipten derinden zaten hepi-topu bulduklarınız bu diyor gibiler. bir de bu bölümde neden matbaa islam dünyasına gelememiş çünkü arapçanın kendine has durumu, seslendirilmesi ve okunuşu ile ilgili problemler yüzündenmiş. arapça kargacık burgacık, okumaya engel mevzusuna bilimsel bir yaklaşım getirmiş oldu ama işin garibi, belgesel bilim ve islam başlıklı.

.neyse bu bölümü çok can alıcı, vurucu son bölüm bilgilerini verme niyeti ile çekmişler belli ki ama olmamış. koperniğin son islam alimi olduğu gibi bir laf ile kıvırmaya çalıştı. önceki müslüman ilim adamlarından yararlandığı için, onların ekolünü devam ettirmiş. peki tamam da beklenen vuruculuk neydi? kopernikten önce tam olarak kopernikin yaptığını bir islam aliminin yapması idi. böyle bir bilgi vermiyor.

.aksine adamlar el-tusi dahil batlamyus modelinin matematik sıkıntılarını gidermeye konsantre oluyor. el-harezmi baştan beri kuşku duymuş bundan da o yüzden işler bu noktaya gelmiş gibi bir mana yüklüyor ama hani nerde? ne kadar zaman geçmiş, büyük rasathaneler de yapmışlar güya ama hani nerde sonuç? bu da resmen dalga geçmek gibi geldi bana.

.bir de belgeselin sonuna islamın düşüşü, sömürgecilik falan muhabbetleri ile bir ingiliz yapımı belgeselin yine ingiliz sömürgeciliği ve newton zirvesinden bahsetmesi komik geldi bana. yine en iyisini onlar biliyor, kökümüze döneceksek de onların bilgisi ile olacakmış der gibi yani.

.ayrıca yüzyıllarca bulunanlar edilenler için son özetleme kısmında saydıkları da çok acıklı geldi. tamam bilimsel ilerleme dönemi olmayabilir ama resmen bir toplama faaliyetinden öte başka bir şey yoktur diyor. bu toplama faaliyeti üzerine ispanya üzerinden bilgiler avrupaya girip ilerlemeye neden olmuş olabilir ama bu kaynağın islam dünyası olduğunu göstermez ki? dünya hep güneşin etrafında dönüp duruyor, bunu söyleyen sonuçta söyleyebilen adam önemlidir. hangi kaynaklardan toparladığı ikincil öneme sahip. dolayısıyla islamiyet belki sadece ikincil olan bu kaynak toplama işinde bir köprü vazifesi yapmıştır. etin budun budur diyor belgesel.

--- spoiler ---