9 Ağustos 2012

the universe s02e01:

Alien Planets

--- spoiler ---

.büyük kısmı yine daha önce başka belgesellerle de duyulan şeylerdi sanki, bir iki yeni bilgi var tabi. mesela nötron yıldızı çevresinde gezegen oluşumu, bu gezegen oluşumunun nisbeten kolay ve çok olduğunu gösteriyormuş falan.

.ayrıca yeni büyük bir teleskoptan bahsedildi, 2008 yılı falan herhalde, şimdiye ne durumda bakmak lazım ama o teleskop ile gezegenlerin fotoğraflarını çekmek mümkün olabilecek imiş.

.şimdiki durum, son yeni keşfedilenler dünyaya daha yakın benzerlerdi sanki ama tabi tam benzeyen bulunsa daha çok ses getirir idi. en azından altın kuşakta bulunan bir kaç gezegen hatırlıyorum belki 2008 sonrasıdır, neyse bakmak lazım ama daha ortada pek bir şey yok.

.bunun haricinde yine buhar basıncından bahsederken buharlı tren göstermek gibi işlere girişiyorlar. ondan daha garibi, kızıl saçlı saçma sapan makyajlı bir astronom bir de utanmadan ateş dansı hobisiymiş onu gösteriyorlar. neyi anlatmak için dersin? yıldızın yörüngesindeki gezegen yıldızı yalpalatıyor imiş, bunun için. komik desen değil o derece yazık yani seni astronom yapana...

--- spoiler ---