19 Haziran 2012

first life e02:

Conquest

--- spoiler ---

. belgeselin büyük kısmı eklem bacaklılara ayrılmış. o yüzden son kısım pek bir üstün körü olmuş ama tabi first life demişler ondan öyle yapmışlar tamam ama pek tatmin edici gelmedi bana. milyon yıllar, hatta tek hücrelileri sayar isek milyar yıllardan bahsediyoruz.

.aradaki her şeyi tek tek bulmak imkansız olabilir ama bulmuş gibi yapıp fantazi yapmak da makul gelmiyor bana. bu belgeselden öğrendiğim tek şey, fraktalgillerin ilk canlılar olduğu ve sonra hiç bir işe yaramadan yok oldukları falan.

.hareket haline geçiş ve üremedeki eşeylilik meselesine yetişememiş bu fraktalgiller öyle boş beleş iş olmuş yani. bitkiler nasıl oldu da sardılar dört bir yanı gibi bir sorunun cevabı da verilmedi. 

.sonralara doğru omurgalılar, denizden çıkış falan bilindik konuları hızlıca atıp geçtiler. son bir haber vardı. omurgalılardan çeneliler ayrımı da minik bir balığa dayanıyormuş falan. minik solucanımsı balıklar, mümkün tabi. geçen zaman dilimleri inanılmaz. ne denebilir ki. hala pek gizemli işler. 

.david amcaya saygı niyetine yapmış gibiler, bir de ilk karaya çıkan canlı kadife solucan mıdır nedir o pek hoştu. genelde pek tiksinç yaratıklar ama onun kendine has bir çekiciliği var idi. allah uzun ömür versin bu evrimci david amcaya. bazen bu darwin ingiliz olmasa bbc bu kadar evrimci olur muydu lan diye düşünmüyor değilim a...

--- spoiler ---