30 Haziran 2012

curiosity s01e01:

Did God Create the Universe?

bölümler sorular üzerinden gidiyor gibi görünüyor. ilgi çekici sorular tabi, ilk bölümde fazla yeni bir şey söylemediler ama yine de hiç fena değil idi. en azında anlatımı gayet güzel, şu an ilk dört bölümün altyazısı çıkmış durumda. bakalım kalanları da çevirecek mi sevgili çevirmen kardeşlerimiz.

daha sonra tvden görüp devam ettiğim için tvden etiketini basıyorum. bölümler kendi içinde ilgi çekici ya da ilgi çekici konularda saçmalama şeklinde devam ediyor. çok da ahım şahım bir belgesel serisi değil.

--- spoiler ---

.bütün mevzuları büyük patlama zamanında herşeyin toplaştığı zaman bir karadelik içersinde zamanın durması gibi bir durum olduğuna getirip, ahanda işte bundan öncesi vardır diyemeyiz çünkü zaman yoktur. ahanda işte yaratılmıştır diyemeyiz çünkü yaratmaya zaman yok gibi bir çıkarım yapıyor hz. hawking. ne bileyim daha doyurucu bir açıklama beklediydim biraz moralim bozuldu.

.bölümden yeni öğrendiğim şey boşluğun negatif enerji deposu olduğu, tam olarak ne demek tabi sırrına eremeyiz biz şu fani akıllarımızla ama genişleyen evren ve enerjisi ile negatif enerjisinin toplamının hiçlik ettiği, dolayısıyla hiçlikten her şeyin olduğu sonucuna çıkartıyor bizi diyor.

.bu biraz daha mantıklı bir açıklama ama hiçlikten bir nedensellik olması gerekmediğini zamanın olmaması ile açıklaması sağduyuya yatmıyor bir türlü, en fazla zamanın olmadığı durum hakkında ahkam kesemeyiz çünkü ahkam kesmeye zaman yoktur demek gerekir idi herhalde. yani eğer zamanın olmayışı ile bir çıkarım yapmakta özgür isek, zamanın yokluğunu da tanrı yapıyordur diyenlere laf edemeyiz gibi geliyor bana a...

.neyse işte bir de bilimi kafirlik olarak gören bir papazın yine yerçekimi ile duvarlar altında kalmasını anlatış şekli de pek dini bir kıssadan hisse anlatılıyormuş hissi yarattı ben de. 3bin yıldır sorulan soruyu çözdüğü için teşekkür ederiz stephen hawking amcaya.

--- spoiler ---