24 Mayıs 2020

Through the Wormhole s06e03:

Are We Here for a Reason? 

--- spoiler ---

.bir sürü iyi soru sorup saçma sapan bilgiler ve oyuncu bilirkişilerle bölümü bitirdiler. ilk vay bölüme bak diyorsun, bitişinde de bu ne lan diyorsun. sadece ilgi çekmek için bölüm uydurmuşlar. ciddi bilimsel ya da felsefi bir bilgi göremedik.

.sakatat meselesi ile başladılar. neymiş geri bildirime göre şekillenmiş. evrimsel olarak da bu böyleymiş. ondan dolayı nedeni varmış da şuymuş buymuş. geçiniz efendiler. kimyasal olayların seçilimi ve tesadüfi meselesini pek anlamadım. işleyen devam eder demeye getirdi sanırım.

.bakterileri çoğaltan abimiz, zamanla bakterilerin ortamına göre başka kaynaklar bulduğunu gözlemlemiş, bunu da genine yazabiliyormuş. canlılık için bir çıkarım yapıyorlar ama çok da bir manasını bulamadım.

.acı seven salak hasan osman beş de evcilliğin evrimin dinamosu olduğunu söyledi. genleri bu şekilde değiştiriliyormuş. insan eli ile evcilleşmeyen kedilerde bu özellik yokmuş. onlar kendi kendilerini evcilleştirmişler, insan da öyledir diyor.

.meme olayı mıdır? o nedir? o kısmı hiç anlamadım. salak karının saç boyasına baktım. bu nedir abi dedim. bir de çalgılar getiriyorlar falan filan komiklik sadece, hepsi mal dedim dikkatim dağıldı.

.fizikçi anne ilkin iyi gibiydi, sonra aşırı mallaştı. evrim karmaşıklık üzerinden gitmemeliydi dedi. bu doğru bir tespit ama sonra veledi ortaya çıkınca mallaştı. mevzu bu demeye getirdi. bilginin aktarımı ve evrenin kendini bilmesi meseleleri iyi meseleler ama bunlar hiç anlatamadı.

.en son kısımda da hayatta bir amaç belirleyin, onun için buradasınız diyerek bitirmiş oldular. bunu da bir yokuş çıkma deneyi ile yaptılar. yetersiz ve sadece sonuca odaklı bir anlatım oldu. çok daha iyisini beklerdim. boş beleş bir bölüm olmuş. morgan abimiz de sıkılmış bu işten. kendi oyunculuk amacını alıp da gidebilir.

--- spoiler ---